Arkeoloji
Bilgisayar
Bilim
Bitkiler
Biyografi
Biyoloji
Coğrafya
Din
Edebiyat
Ekonomi
Elektronik
Felsefe
Fizik
Genel
Hayvanlar
Hukuk
internet
İslam Ansiklopedisi
Jeoloji
Kimya
Matematik
Müzik
Programlama
Rehberlik
Resim
Rüya Tabirleri
Sağlık
Sinema
Siyaset
Sosyoloji
Spor
Şifalı Bitkiler
Tarih
Teknoloji
Tıp
Tiyatro
Uzay
Yerler
Ziraat
vuhuv.com |
BitkilerSabunotu (saponaria Officinalis)Sabunotu (saponaria Officinalis)
Alm. Seifenkraut (n), Fr. Saponaire (f), İng. Soapwort. Familyası: Karanfilgiller (Caryophyllaceae). Türkiye 'de yetiştiği yerler: İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgesi.
Haziran, eylül ayları arasında pembemsi-beyaz renkli, kokulu çiçekler açan, sulak ve gölgeli yerlerde yetişen, 30-70 cm boylarında çok yıllık otsu bitkiler. Toprak altı kısmında kırmızımsı kökler bulunur. Yapraklar gövde üzerinde karşılıklı durumlarda, uçları sivri, uzunca ve oval şekillerdedir. Çiçekler beş parçalı, kısa saplı ve iki santimetre kadar uzunluktadır. Meyveleri esmer renkli, uzunca bir kapsüldür.
Kullanıldığı yerler: Kökleri % 5 kadar saponin ihtivâ eder. Ayrıca zamk, reçine, müsilaj ve yağlar taşır. Bitkinin kök ve yaprakları su ile çalkanırsa, taşıdığı saponinden ... Kategori : Bitkiler | Genel | Etiket: Sabunotu (saponaria Officinalis) Söğüt (Salix)Alm . Weide ( f ) , Fr . Saule ( m ) , İng . Willow . Familyası: Söğütgiller ( Salicaceae ) . Türkiye 'de yetiştiği yerler: Marmara , Batı , Kuzey , Güney Anadolu ve Karadeniz .
Nisan-mayıs aylarında , yeşilimsi renkli çiçekler açan dört ile yirmi metre yüksekliğinde iki evcikli bir ağaç . Rutubetli yerleri sevdiğinden , dere ve su kenarlarında daha çok yetişir . Kökleri sathidir . Şah ve filizden iyi büyür , azami 100 sene ... Kategori : Genel | Bitkiler | Etiket: Söğüt (salix), söğüt ağacı, söğüt çeşitleri, söğüt ağacı kullanım alanları Sütleğen (Euphorbia)Alm . Wolfsmilch , Euphorbie (f) , Fr . Euphorbe (f) , İng . Euphorbia . Familyası: Sütleğengiller (Euphorbiaceae). Türkiye 'de yetiştiği yerler: Hemen hemen her yerde .
Bir veya çok yıllık süt taşıyan bitkiler . Gövdeleri silindir şeklindedir . Yaprakları basit ve karşılıklıdır . Çiçek çok indirgenmiştir . Çiçek örtüsü yoktur . Çiçek durumu şemsiye şeklindedir . Meyveleri üç tohumlu yuvarlak bir kapsül tipindedir . Memleketimizde 65 kadar türü bulunur .
Kullanıldığı yerler: Tohumlarında yağ; süt (lateks) ünde reçine , ... Süsen (Iris)Alm . Schwertlilie , Iris ( f ) , Fr . Iris ( m ) , İng . Iris . Familyası: Süsengiller ( Fridaceae ) . Türkiye 'de yetiştiği yerler: Türkiye 'nin çoğu yerinde tabii olarak yetişir .
Nisan-haziran ayları arasında , hoş kokulu ve güzel çiçekler açan , 20-100 cm boylarında , çok yıllık , otsu bitkiler . Etli ve sürünücü rizomları veya soğanları vardır . Yaprakları buğday yaprağına benzer düz veya kıvrık , damarlar paraleldir . Çiçekler altı ... Kategori : Genel | Bitkiler | Etiket: Süsen (ıris), süsen bitkisi, süse nedir Sinirli Ot (Plantago Lanceolata)Alm . Wegerich ( m ) , Fr . Plantain ( m ) , İng . Plantain . Familyası: Karnıyarıkotugiller ( Plantaginaceae ) . Türkiye 'de yetiştiği yerler: Hemen hemen bütün Anadolu .
Mayıs-eylül aylarında çiçekler açan , 10-50 cm boylarında olan çok yıllık otsu bir bitki . Yapraklar rozet halinde gövdenin altında dik olarak bulunurlar . Çiçek durumu bu rozetin ortasından çıkan uzun ve dik bir sapın ucundadır . Bazı türleri gövdesizdir . Daha çok çayır ve sulak yerlerde yetişir .
Kullanıldığı yerler: Taze ... Kategori : Genel | Bitkiler | Etiket: Sinirli Ot (plantago Lanceolata) Keten (Linum)
Alm . Lein ( m ) , Fr . Lin , İng . Flax . Familyası: Ketengiller ( Linocere ) , Türkiye 'de yetiştiği yerler: Batı ve İç Anadolu ve Karadeniz 'de fazla olmak üzere Anadolu 'nun çoğu yerinde .
Haziran-ağustos ayları arasında mavimsi veya sarı renkli çiçekler açan , 15-60 cm boyunda bir yıllık veya çok yıllık otsu veya gövdesi odunlaşmış , kültürü yapılan bir bitki . Yaprakları sapsız , grimsi-yeşil renkli , dik veya yatık gövde üzerinde sıralanmışlardır . Keten en eski ... Kategori : Bitkiler | Genel | Etiket: Keten (linum) ,keten nedir, linum nedir, linum nedemek, Fibonacci Sayıları Ve Bitkiler - Fibonacci Kimdir?FİBONACCİ KİMDİR?
Orta çağın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilen Fibonacci İtalya'nın ünlü Pisa şehrinde doğmuştur . Çocukluğu babasının çalıştığı Cezayir'de geçmiştir . İlk matematik eğitimini Müslüman bilim adamlarından almış ve İslam aleminin kitaplarını incelemiş ve çalışmıştır . Avrupa'da Roma rakamları kullanılırken ve sıfır kavramı ortaalrda yokken Leonarda Arap rakamlarını ve sıfırı öğrenmiştir .
1201 yılında "Liber Abacci" ( cebir kitabı manasına gelir ) adında bir matematik kitabı yazmıştır . Bu kitapla Avrupa'ya Arap rakamlarını ve bugün kullandığımız sayı sistemini tanıtmıştır . Bu kitapta , ilkokulda öğrendiğimiz temel matematik ( ... Kategori : Bitkiler | Biyoloji | Matematik | Etiket: fibonacci sayiları ve bitkiler fibonaci kimdir Yapraklar YAPRAKLAR; gerçek anlamda bir kimya fabrikası , birer laboratuvardan farksızdırlar . Bitkilerin yaşamaları için en vazgeçilmez parçaları , nefes alıp veren , terleyen , bitkiyi besleyen birer solunum organıdırlar . . . Bitkinin topraktan aldığı maddeleri , güneş ışığından yararlanarak Fotosentez denilen kimyasal bir süreç içerisinde bitkinin besini haline getirirler . Bitkiye yeşil rengi veren klorofil maddesi bu süreçte önemli rol oynar . . .
Ağaçlar , yaprakları olmasaydı yükseklere ulaşamazdı . Çünkü büyümek için gerekli şekerleri ... Kategori : Bitkiler | Etiket: yapraklar, yaprak nedir, yaprakların özellikleri, yaprak çeşitleri, yaprağın kısımları Yaprak - Yaprağın KısımlarıA-GENEL KARAKTERLERİ VE MORFOLOJİSİ
Yaprak gövdenin yanal organlarından biridir . Vegetasyon noktasının altında , tunica dokusunun papilleşmesi ile çıkıntılar oluşur . Bunlar yaprağın ilk taslaklarıdır . Vegetasyon noktasından aşağılara doğru inildikçe bu çıkıntılar yaprakları oluşturur . Yapraklar gövde ve dalların belli bölgelerinde düğüm ( nodyum ) yerlerinden çıkarlar .
Yapraklar sınırlı büyüme gösterdiğinden kısa sürgün olarak kabul edilir . Fotosentez gibi hayati olayları gerçekleştirdiği için geniş bir yüzeye sahiptir . Yapraklar gövde eksenine dik olarak yassılaşırlar ve bilateral simetriktirler . Yaprağın iç kısmı ( dorsali ) , dışına ( ... Kategori : Bitkiler | Etiket: yapraklar, yaprak nedir, yaprakların özellikleri, yaprak çeşitleri, yaprağın kısımları İlginç BitkilerArum zambağı: Arum zambağı döllenmeye hazır hale gelince keskin kokulu bir amonyak gazı ( NH3 ) yaymaya başlar . Çiçeğin son derece ilginç bir yapısı vardır . Polenlerinin bulunduğu bölüm , beyaz yapraklı yapının içinde dip taraftadır ve dışarıdan görünmez . Bu yüzden sadece koku yaymak böceklerin dikkatini çekmek için yeterli değildir . Polenler döllenmeye hazır olduğunda zambak saldığı kokuyla birlikte çiçeğinin dışta kalan bölümünü de ısıtır . İşte bu yalnızca aydınlık saatlerde ve bir gün içerisinde gerçekleşen ısınma ve koku böcekler için çok çekicidir . Bu ısı ve koku nasıl ortaya ... Kategori : Bitkiler | Etiket: Arum zambağı, Arum zambağı, Kardelenler, taş kaktüsü, küstüm otu, genlisia, Arum zambağı, venüs bitkisi |