Caretta Carettalar
Boyları 1 , 5 metreyi , ağırlıkları 150 kiloyu bulabilen bu sevimli hayvanlar , normal yaşamlarında tüm dünya denizlerini dolaşıyorlar . ODTÜ'nün Dalyan'da 3 yıl süren çalışmaları sırasında markalanan bir dişinin Meksika Körfezi'nde balıkçıların ağına takılarak yaşamını yitirdiği haberi Dalyan'a kadar geldi . Bu sevimli yaratıklar yosun ve balık yiyerek besleniyorlar . Normalde 2-3 yılda bir İztuzu Kumsalı'na pin-pon topuna benzer 100 civarında yumurta bırakıyorlar . İşin ilginç yanı ergin dişiler , oritasyon adı verilen bir içgüdüyle yumurtalarını sadece kendilerinin dünyaya geldiği kumsala bırakıyor . Asla başka bir kumsala çıkmıyor .
Yumurtlama da oldukça ilginç . Ana kaplumbağa kumsalda arka ayaklarını kullanarak çeşitli çukurlar açıyor . ( Belki yumurtaların hangi çukurda olduğunun belli olmaması için , belki de nem oranını kontrol ederek en uygun yeri seçiyor ) Yumurtlama süresi saatlerce sürüyor ve bu sırada anne kaplumbağa çok zorlandığı için sürekli gözyaşı döküyor .
YAŞAMA ŞANSLARI ÇOK AZ
Bırakılan bu yumurtaların pek çok doğal düşmanı var . En önemlisi tilkiler , sansarlar . Bunlar koklayarak yumurtaların yerini kolayca bulup yiyebiliyor .
Yumurtadan çıkan yavruların bazıları , denize ulaşamadan yolunu şaşırıp susuzluktan ölüyor . Kumsalda ölen yavrular ile denize ulaşabilenlerin büyük bölümü de yengeçlere , kuşlara ve balıklara yem oluyor . Uzmanlar , her yüz yumurtadan 1-2'sinin yaşamasının bu hayvanın neslini sürdürmesini sağlayacağını söylüyorlar .
Bu hayvanların soyunun neden tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını merak edebilirsiniz . Bunun başlıca nedeni , etini İtalyanların , Fransızların ve uzakdoğu ülkelerinde yaşayanların yemesi . Bir diğer neden ise balıkçı ağlarına takılarak ölmeleri .
Sitemizde yer alan tüm içerikler internet ortamından toplanmış ve derlenmiştir. Yer alan bilginin doğruluğu garanti edilmemektedir. Yanlış bilgi için tarafımıza sorumluluk yüklenemez. Yanlış bilginin doğuracağı etkenlerden sitemiz ve yöneticileri sorumlu tutulamaz.