Paraşütçülüğün Kısa Tarihi
Paraşütçülüğün Kısa Tarihçesi
İnsanoğlunun kuşlara özenerek uçma arzusu , insanlığın uygarlığı kadar eskidir . Bu arzunun ortaya çıkışı ilk kuş kanatlarından esinlenerek veya şemsiye tarzı yapılan paraşütlerle gerçekleştirilmesi yoluyla çok eskilere dayanmaktadır .
İlk paraşütle atlama denemelerinin M . Ö . 2200' lü yıllarda , Çin imparatorlarını eğlendirmek amacıyla , Çin Seddi üzerinden şemsiyeye benzeyen , serbest düşüşü yavaşlatıcı bazı araçlar kullanılarak yapıldığı anlatılmaktadır . Genellikle paraşüte ait ilk anlatılanlar , hep Uzak Doğuya aittir .
İlk paraşütle atlamayı düşünen ve proje üreten kişi Leonardo da Vinci olmuştur . Bu tarihten sonra , birçok kişi paraşütle ilgili denemeler yapmışlarsa da , tarihte ilk ciddi paraşütçü Fransız Andre Jacques Garner olarak bilinmektedir .
Garner ilk paraşütle atlayışını kardeşinin kullanmakta olduğu balona bağlanmış paraşütle irtibatlı bir sepet içinde yapar . Bu ilk denemelerden sonra 1797 yılında 700 metreden atlayışını başarılı bir şekilde tamamlar . İlk paraşüt brövesini ise , Garner' ın eşi olan Jean Genevieve almıştır .
Bir kablo aracılığı ile açılması sağlanan otomatik açılışlı paraşüt ile ilk atlayışı ise 1885 tarihinde , Amerikalı Thomas Baldwin yapmıştır .
Yine ilk olarak deklanşörlü serbest düşüş atlayışını yapan ve paraşütçülüğün Edisonu olarak kabul edilen Leslie Irvin' dır . Buna ek oarak dünyanın ilk gecikmeli paraşüt atlayışını yapan kişi ise , Amerikalı bir asker olan Randhall Bose' dır .
Paraşütü askeri amaçlarla 1925 yılında ilk kullananlar ise Ruslar olmuştur . Bu yıllardan sonra paraşütçülük , teknolojik gelişmelerle birlikte gelişerek , günümüze kadar ulaşmıştır .
Paraşütçülüğün Türkiye' de Kısa Tarihçesi
Havacılık tarihi Türkiye'de İmam Cevheri ile başlar . Hicri 400 yılında o zamanın büyük Türk bilginlerinden İmam Cevheri kendi hazırlamış olduğu iki kanat ile Nişabur Caminin kubbesinden atlayarak , ilk uçma denemesini yapar . Fakat hazırladığı kanat , havada tutunmasına yetmez ve hızla yere düşerek Türk Havacılık tarihinin ilk şehidi olur . Havacılık tarihine giren ikinci Türk ise , Hezarfen Çelebi' dir . 1632 yılında kendi yaptığı kanatlarla Galata Kulesinden atlayarak , Üsküdar Doğancılar Meydanına inmeyi başarmıştır . Zamanın padişahı Sultan Murat , bu olayı korku ile izlemiş , etrafındaki adamların yanıltması sonucu , önce Hezarfen Çelebi' yi bir kese altınla ödüllendirmiş sonrada Cezayir' e sürgüne göndermiştir . Hezarfen'den çok az sonra da Lagari Hasan Çelebi bugünkülere çok benzeyen dört kollu bir füzeyi ateşleyerek çok yükseklere çıkmış ve daha sonra kendi hazırlamış olduğu özel bir sistemle arızasız olarak denize inmeyi başarmıştır . Fakat sonu yine Hezarfen Çelebi gibi sürgüne gönderilmek olmuştur .
Sitemizde yer alan tüm içerikler internet ortamından toplanmış ve derlenmiştir. Yer alan bilginin doğruluğu garanti edilmemektedir. Yanlış bilgi için tarafımıza sorumluluk yüklenemez. Yanlış bilginin doğuracağı etkenlerden sitemiz ve yöneticileri sorumlu tutulamaz.