Dijital Kameralar
DİJİTAL KAMERALAR
Günümüzde görselliklik her zamankinden daha çok ön plana çıkmış ve özellikle ticari alanda önemini günden güne arttırmaktadır . İnsanoğlu günümüz teknolojisi olan bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak görselliğe de ayrı bir önem vermiş ve bu alandaki çalışmalarına dijital kameralar ile ayrı bir boyut kazandırmıştır . Peki nedir bu dijital kamera? Bilgisayara nasıl bağlanır? Bilgisayar bunu nasıl tanır? Bu kameralar nerlerde ve ne amaçla kullanılır? İşte bu soruların tümüne aşğıda cevap bulabilirsiniz .
Dijital kameralar normal kameralardan farklı olarak çevrede olan biten her şeyi resimleyip bilgisayar ortamına dökmedeki insanoğlunun en önemli yardımcısı konumundadır .
Dijital Kameranın Kurulması
Günümüzde her türlü elektronik eşyanın yerini almaya başlayan bilgisayar , video görüntülerinide işleyerek ve oynatarak bir video yıldızı haline gelmiştir . Şimdilerde internet üzerinden video konferans yapmak bile mümkündür . Kuşkusuz , hattın öbür ucundaki kişininde sizinkine benzer bir donanımı , yani bir video kamerası , ses kartı , mikrofonu ve uygun yazılımları olması gerekli .
Video konferans yapabilmek için 3 seçeneğiniz vardır . Paralel porta takılabilen bir video kamera almak ( Connectix Quick Cam gibi ) ; kamera , modem ve iki karttan oluşan komple bir video konferans seti almak ( Supra Video Phone Kit gibi ) ; veya varsa evinizdeki Camcorder türü kameralarla birlikte kullanmak üzere bir video yakalama ( video capture ) kartı satın almak .
Yalnız video konferans için en az 16MB belleğe sahip bir Pentium 133 sisteminiz olmasını öneririz . Ayrıca video konferanstan çok şey beklemeyin: Internet erişim hızına bağlı olarak görüntülerde sık sık kare atlamalarla yaşayacaksınız ve bir video filmindeki kaliteyi yakalamayacaksınız .
1- Paralel kameranın takılması . PC'nizi kapatın . Varsa yazıcı kablosunu yuvasından çıkarın ve kameranın kurulum talimatlarına uyarak kamerayı PC'ye bağlayın . Çoğu kamera gerekli olan gücü bir klavye konnektöründen alır . Paralel portunuzun ECP modunda olmasına dikkat edin . PC'nizi yeniden başlatın ve 4 . Adıma geçin .
2- Video konferans setinin kurulması . Bu setlerde iki kart bulunur ve kurulumu biraz sorunlu olabilir . İşe başlamadan önce kullanım kitapçıklarını dikkatle okuyun . PC'nizi kapatıp kasasını açın ve kitapçığında yazan talimatlara uygun olarak iki kartı yuvalarına takın . Her şey yolunda gittiyse kasayı kapatın ve 4 . Adıma geçin .
3- Video yakalama kartının takılması . Camcorder tipi bir kameranız varsa , bir video yakalama kartı kullanarak kamerayı standart bir video çıkış kablosuyla kartın kompozit girişine bağlayabilirsiniz . Kullanım kitapçıklarını okuyun , PC'nizin elektriğini kesip kapağını açın ve kartı boş bir yuvaya takın .
4- Yazılımı yükleyin . Genelde video donanımlarının yazılımlarını yüklemek sorunsuz bir iştir . Video yakalama kartınızla birlikte bir internet video yazılımı ( video konferans ) gelmemişse , Intel'in Internet Video Phon'u gibi bedava yazılımları download edebilirsiniz .
Anlatılmakta olan dijital kamera ve gerekli olan yazılımı sayesinde bilgisayara gönderdiğiniz fotoğrafları istediğiniz formatta kaydedip , MS Word , MS Excel , MS Powerpoint , , 3D Studio , Corel gibi programlarda hazırladığınız tüm tanıtım , rapor , prezantasyon dökümanlarınızda kullanmanız mümkündür .
Kendi ürün kataloğunuzu oluşturabilir , ürün tanıtımlarınızı internet'te e-mail yoluyla yapabilir , müşterilerinizi
bilgisayardan takip edebilirsiniz .
Masaüstü yayıncılıkta kullanarak kendi dergi ya da gazetenizi oluşturabilirsiniz .
Ayrıca internet'te WEB sayfaları hazırlayabilir , e-mail ile kaydettiğiniz görüntüleri istediğiniz yere birkaç saniye içinde gönderebilirsiniz .
Yanlızca iş hayatında değil , özel yaşamınızda kullanabileceğiniz bu kameralar ile artık aile albümlerinizi oluşturabilir , diskinizde
taşıyabilirsiniz .
Çektiğiniz fotoğrafları ister doğrudan gerekli olan baskı makinesi ile doğrudan , isterseniz bilgisayarınıza bağlı renkli bir yazıcıdan alabilirsiniz .
Personel kimlikleri , tebrik kartları , ürün ve kutu etiketleri , iş kartları ve raporları hazırlayabilirsiniz .
Dijital Kameraların Diğer Kullanım Alanları
· Ürün kataloğu , iş teklifi , rapor gibi genel ticari uygulamalarda
· Excel , Word , Powerpoint gibi tüm Windows ve Macintosh temelli programlarda
· 3D Studio , AutoCad , Corel , Photoshop gibi grafik ve CAD/CAM temelli programlarda
· İnsan kaynakları , personel , öğrenci , müşteri ve hasta takibi gibi görsel veri tabanlarında
· Profesyonel baskı gerektirmeyen reklam ve grafik taslaklarında
· Internet Web sayfası hazırlamada , e-mail yoluyla ürün tanıtımlarında
· Mimari , iç mimari , inşaat , taahhüt , dekorasyon ve emlakçılık sahalarında
· Estetik cerrahi ve diş doktorluğu gibi tıbbi alanlarda
· Masaüstü yayıncılıkta ve arşivcilikte
· Eğitimde ve bilimsel çalışmalarda
4 MB' ta kadar flash memory hafıza
· 2 veya 3 değişik modda ( fine , normal , ekonomik ) fotoğraf çekimi
· Fine modunda 30 , normal modunda 60 , ekonomik modunda 120 adet fotoğraf kapasitesi
· Dijital JPEG tabanlı kayıt ve ayrıca bilgisayar ortamında CAM , JPEG , TIFF , Bitmap formatlarında kayıt
· 1 . 3 milyon piksel
· 1280 X 960 veya 640 X 480 piksel çıkış çözünürlüğü
· Teker teker veya tüm albümü bir anda silebilme
· Otomatik ve manual fokus özelliği
· 14-16 cm . ' ye kadar yakın çekim özelliği
· Flash özelliği ile en karanlık ortamda dahi net çekim imkanı
· Otomatik beyaz ayarı
· 1/8 ile 1/4000 saniye arası deklanjör hızı
· +5 ile 18 arasında kontrast ayarı
· 10 saniye içinde otomatik kendi kendine çekim
· 1 . 8 inch TFT low-glare renkli LCD; 122 . 100 ( 555 X 220 ) piksel ekran
· 360 dercelik panoramik görüntüler ve hareketli ( Movie ) kayıt yapabilme
· F2 , f:3 . 9 mm . Lens
· NTSC sistem televizyon bağlantısı
· IrDA 1 . 0; IrTran-p infrared bağlantısı
· Bilgisayar , televizyon ve adaptör bağlantı noktaları
· Alkali pil ile ya da adaptör ile çekim olnağı
· Piller hariç yaklaşık 200 gr . ağırlık
Özet olarak şunları diyebiliriz: Günümüzde görselliklik her zamankinden daha çok ön plana çıkmış ve özellikle ticari alanda önemini günden güne arttırmaktadır . İnsanoğlu günümüz teknolojisi olan bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak görselliğe de ayrı bir önem vermiş ve bu alandaki çalışmalarına dijital kameralar ile ayrı bir boyut kazandırmıştır . Dijital kameralar normal kameralardan farklı olarak çevrede olan biten her şeyi resimleyip bilgisayar ortamına dökmedeki insanoğlunun en önemli yardımcısı konumundadır .
Sitemizde yer alan tüm içerikler internet ortamından toplanmış ve derlenmiştir. Yer alan bilginin doğruluğu garanti edilmemektedir. Yanlış bilgi için tarafımıza sorumluluk yüklenemez. Yanlış bilginin doğuracağı etkenlerden sitemiz ve yöneticileri sorumlu tutulamaz.