Bedir Savaşı
Bedir Savaşı
Hicri 2 . senenin Ramazan ayında , Hz . Peygamber , Ebu Süfyan başkanlığında bir Mekke ticaret kervanının Şam bölgesine geçip , yakında dönmek üzere olduğunu haber alınca yanına 300 kadar askerini alarak Mekke-Şam yoluna doğru hareket etti .
Büyük bir kazançla Mekke'ye dönmekte olan Ebu Süfyan , Hz . Peygamber'in Mekke kervanını vurmak üzere Medine'den çıktığını haber alınca , kervanı kurtarması için , acilen Mekke'den yardım istedi . Bu haber üzerine Mekke hemen harekete geçerek , kervanı kurtarmak üzere 1000 kişilik bir ordu gönderdi . Mekke ordusu , müslümanlarla karşılaşmak için yol aldı . Ebu Süfyan'ın ikinci habercisi gelerek kervanın kurtulduğunu , dolayısıyla savaşa gerek kalmadığını bildirdi . Çünkü , Ebu Süfyan Mekke'den ordu gelmesi için bir taraftan haberci gönderirken , öbür taraftan da , Bedir'de verdiği molayı iptal etmiş ve yolunu değiştirerek kervanıyla beraber kaçmaya başlamış; bunda başarılı da olmuştu . Mekke ordusunun ileri gelenleri olan Utbe ve Ebu Cehil arasında kervanların kurtulduğu ve müslümanlarla savaşıp savaşmama konusunda sert tartışmalar olmuştu; Mekke ordusu , kervanlarının kurtulmasına rağmen savaşmaya karar vermiş ve Mekke-Şam yolu üzerinde Bedir'e kadar gelmişti .
Bu sırada , Mekke ordusuna su götürmekle görevli iki asker , müslümanlar tarafından yakalanmış , Hz . Muhammed'e götürülmüştü . Müslüman askerleri , yakaladıkları bu kişilere kim olduklarını sorduklarında , onlar da Mekke ordusunun sucuları olduklarını söylediler . Ticaret kervanı bekleyen müslümanlar , sucuların yalan söylediklerini sanarak onları dövmeye başladılar . Bunun üzerine Hz . Muhammed: “Adamlar doğru söyleyince onları dövüyor , yalan söyleyince de vazgeçiyorsunuz . Bırakın rahat konuşsunlar!” dedi . Hz . Muhammed onlara kim olduklarını sorunca , aynı cevabı aldı . Mekke askerlerinin sayısını sorunca onlar kesin bir rakam bilmediklerini , ancak sayılarının çok olduğunu söylediler . Daha sonra Hz . Muhammed Mekke ordusunda günde kaç deve kesildiğini sorunca , onlar da bazı günler dokuz , bazı günler de on deve kesildiğini söylediler . Bunun üzerine Hz . Muhammed , sayılarının 900-1000 arasında olduğuna karar verdi .
Ebu Süfyan'ın kervanı kaçmış , yerine Mekke ordusu gelmişti . Oysa ki Hz . Peygamber bir orduyla savaşmaya değil , bir ticaret kervanı vurmaya hazırlanmıştı . Böyle olduğu için de yanına yaklaşık 300 asker almıştı . Hz . Muhammed iki durumla karşı karşıyaydı; ya Mekkelilerle savaşmamak için askerlerini toplayıp Medine'ye dönecek ( bu durumda Mekkeliler Bedir'deki şarap festivaline katılıp Mekke'ye geri dönecekler ) ya da Mekkelilerle savaşacaktı . Savaşın olup olmaması Hz . Muhammed'e bağlıydı . Karar verildi ve Bedir Savaşı yapıldı . Müslümanlar büyük bir zafer kazandı .
Sonuç:
• Manevi etkisi büyüktür; ilk büyük başarı olan bu zafer Medine'de Hz . Peygamber'in nüfuzunu son derece güçlendirdi .
• Putperest kalmış olan Medineliler de İslamiyeti kabul etmeye başladılar .
• Hz . Peygamber , Bedir Savaşı sonunda esirler , ele geçirilen ganimetin bölünmesi ve yaralı düşman askerleriyle ilgili kararlar verdi . Onun bu konulardaki kararları İslam savaş hukukunun temelini oluşturdu .
• Mekkeliler yönünden ise Bedir yenilgisi ağır bir felaketti ve Arabistan'da Mekke'nin itibarı sarsılmıştı .
Bu savaştan sonra Kureyşliler öç alma yollarını aramaya başladılar . Medine'deki museviler de kendilerine yardım ettiler . Böylece museviler ve müslümanlar arasındaki anlaşma bozulmuş olduğundan yahudi kabilelerinden Beni Kaynuka kuşatıldı ve teslim olan bu kabile doğu Ürdün'e göç etti .
Sitemizde yer alan tüm içerikler internet ortamından toplanmış ve derlenmiştir. Yer alan bilginin doğruluğu garanti edilmemektedir. Yanlış bilgi için tarafımıza sorumluluk yüklenemez. Yanlış bilginin doğuracağı etkenlerden sitemiz ve yöneticileri sorumlu tutulamaz.