ANSİKLOPEDİM.com
Çanakkale Tarihi
Çanakkale Tarihçe
M . Ö . 3000 yillarinda kurulan Troya M . Ö . 2500 yillarinda depremle yikilmistir . Bundan öncede yörede eski yerlesim yerlerinin bulundugu bilinmektedir . 1 , Troya'dan önce kuruldugu sanilan Dardanos sehrinin Troya'dan 100-150 yil öncelere dayandigi düsünülmektedir . Geçmisten günümüze süregelen efsanelerin bir çogu hala tüm dünyanin ilgisini çekmektedir . Çanakkale'ye 30 km . mesafede bulunan bu topraklarda M . Ö . 3000 yillarindan bu yana geçmisin anilarini gözlerinizin önüne seren bir uygarlik kalintisi bulunmaktadir . Her geçen gün yüz binlerce insanin geçmisi yasarcasina gezdigi Troya sehrinin kalintilarini incelerken bu konu hakkinda efsaneleri de günümüze tasimistir . Çanakkale Bogazi Asya ve Avrupa kitalarini birbirine baglayan önemli bir su yolu oldugundan ilk çaglardan itibaren stratejik bir önem kazanmis ve tarihin her kesiminde uygarlik açisindan etkin bir rol oynamistir . Tarihin ilk çaglarindan beri insanlarin bu bölgede yerlestigi bilinmektedir . Ege kiyilarinda yasayan kavimlerin denizcilige baslamalari sonucunda bogaza gelen Yunan gemiciler buradaki halk ile ticari iliskiler kurdular . Daha sonra bogaz kiyilari Atina hakimiyetine girdi . Bunu takip eden asirlar boyunca bogaz , elden ele geçerek Bizanslilar'a ulasmistir . Osmanli Imparatoru Fatih Bogaz'in korunmasini saglamak amaciyla en dar yerinde karsilikli iki kiyiya kale insa ettirmis ve bu kaleden Trakya sahiline Kilitbahir ve Anadolu sahiline de Çanak-kalesi veya Fatih Sultan Mehmet'in oglu sehzade Mustafa tarafindan insaa ettirildigi için Sultaniye Kalesi denmistir ( 1452-53 )
Sultaniye Kalesi bugünkü Çanakkale'nin kurulusuna baslangiç olmus . Sehir zamanla büyümüs , Fatih Sultan Mehmet bir cami ve hamam yaptirmistir . Daha sonraki Hükümdarlar da , Çanakkale Bogazinin önemini kavramis ve tarih boyunca ülke savunmasinda gereken önemi göstermislerdir . Bu tarihten sonra Venediklilerin istilasina ugrayan bogaz , daha sonra Osmanli-Rus savasi sirasinda da Çanakkale Savaslarina sahne olmus ve 1 , Dünya savasinda Türk harp tarihinin dönüm noktalarinin en önemli sahnesi olmustur . 1914 ve 1918 yillar arasinda Çanakkale'nin sahil ve denizi baska hiçbir toprak parçasinda olmayan bir trajedi yasamistir . Bogazin önemi Çanakkale savaslarinda bir kez daha anlasilmis ve 1 , Dünya savasi sirasinda düsman donanmalari 18 Mart 1915'de bozguna ugratilarak geçilmezligini dünyaya duyurmustur . Ingiltere ve Fransa Türk topraklarina ve milletine esaret zinciri vurmak azmi ile geldikleri Çanakkale Bogazi'nda feci bir hezimetin acisini yasayarak ülkelerine dönmek zorunda birakilmislardir . Çanakkale tarihine mal olacak zaferlerini 1 , Dünya Savasi sirasinda kazanarak tüm dünyaya Çanakkale'nin geçilmezligini ilan etmistir . Fransiz ve Ingilizlerin çadir ve cephelerini terk ederek sessizce Türkler'e sezdirmeden çekilmeleri tarihe "Sahane Çekilme" olarak geçmistir . 1 , Dünya savasi sonunda yapilan Sevr ve Mondros antlasmalari ile Bogazlar itilaf devletleri tarafindan 1918 yilinda isgal edilmis , milli mücadelenin basariya ulasmasi sonucunda yapilan Lozan Antlasmasi ve Montrö Bogazlar Sözlesmesi ile bogazdaki geçis düzeni ülkemiz lehine saglanmistir .
Kategori: Tarih | Etiket: çanakkale tarihi, çanakkalenin tarihi
vuhuv.com.tr
Önemli Uyarı
Sitemizde yer alan tüm içerikler internet ortamından toplanmış ve derlenmiştir. Yer alan bilginin doğruluğu garanti edilmemektedir. Yanlış bilgi için tarafımıza sorumluluk yüklenemez. Yanlış bilginin doğuracağı etkenlerden sitemiz ve yöneticileri sorumlu tutulamaz.