Tarihi Güzellikleri Koruma Teknikleri
RESTORASYON TEKNİKLERİ
Restorasyon uygulamalarına geçmeden önce yapılan araştırmalar ve belgeleme çalışmaları ( yapının tarihi , estetik ve teknik yönden incelenmesi , rölövesinin hazırlanması ve bozulmalarının saptanması ) binanın ayrıntılı olarak tanınmasını sağlar . Ön araştırmalar sonunda elde edilen bilgiler hasar nedenlerini ortadan kaldıracak veya etkilerini azaltacak koruma tekniklerinin seçilerek uygulanmasına temel oluşturur . Onarımlarda geleneksel tekniklerin yanı sıra , çağdaş teknolojiden de yararlanılmaktadır .
Günümüzde anıtların korunmasındaki temel yaklaşım sürekli bakımlarının sağlanmasıdır . Birçok ülkede tarihi yapılar yıllık ve beş yıllık programlar çerçevesinde incelenir ve saptanan hasarlara göre gerekli bakım ve onarımları yapılır;böylece yüksek maliyetli müdahalelere gerek kalmadan korunmaları sağlanır . Birdenbire ortaya çıkan yangın , deprem , toprak kayması gibi felaketler ise büyük ölçekli müdahaleler yapılmasını gerektirebilir .
Anıtların onarımları için genel olarak 1 . Sağlamlaştırma , 2 . Bütünleme , 3 . Yenileme , 4 . Yeniden yapma ( Rekonstrüksiyon ) , 5 . Temizleme , 6 . Taşıma , tekniklerinden yararlanılır . çoğu kez bir anıtın restorasyonu için yukarıda sıralanan tekniklerden birkaçı bir arada uygulanır . Örneğin yeniden kullanılması kararlaştırılan bir Osmanlı kervansarayının gelişigüzel eklerden arındırılması , tehlikeli durumda olan taşıyıcılarının sağlamlaştırılması , bir bölümü yıkılmış olan tonozlarının yeniden yapılması ve içinin çağdaş kullanıma uygun olarak donanımı gerekli olabilir . Depremde kubbesi çatlayan , son cemaat yeri ve minaresi yıkılan bir caminin , hem strüktürel açıdan sağlamlaştırılması , hem de yıkılan son cemaat yeri ve minare gibi öğelerinin yeniden yapımı ile tekrar mimari bütünlüğüne kavuşturulması söz konusu olabilir .
Bilimsel restorasyonda olabildiğince az müdahaleyle , anıtın tarihi belge ve estetik değerinin korunması amaçlanır . Onarım sırasında yapılan müdahalelerin derecesi , sağlamlaştırmadan yeniden yapıma doğru artar . Koruma açısından en uygunu , sağlamlaştırmayla yetinmektir . Ancak anıttaki hasar derecesi arttıkça , müdahalenin kapsamı genişler; tarihi yapıya ekler getiren , dokusunu değiştiren tekniklerin ( örneğin: bütünleme , yenileme ) uygulanması zorunlu olabilir .
SAĞLAMLAŞTIRMA
Sağlamlaştırma çalışmaları , anıtın malzemesinin , taşıyıcı sisteminin ve üzerinde bulunduğu zeminin sağlamlaştırılması olmak üzere üç düzeyde ele alınabilir .
a . Anıtın yapıldığı malzemelerin sağlamlaştırılması
Anadolu'nun i . ö . 7000'e kadar giden yerleşik tarihi içinde binalar yörenin olanaklarına ve geleneklere bağlı olarak kerpiç , tuğla , ağaç , taş gibi doğal kökenli malzemelerle yapılmışlardır . Malzemeler doğal etkilerle , zamanla bozulup harap olur . Açıkta kalan kerpiç yağmur karşısında eriyip dağılır , tuğla aşınır , çatlayıp ayrışır , ağaçtan yapılan kiriş ve dikmeler , çatılar çürür . Soylu ve dayanıklı olarak kabul edilen taşlar da düzgün yüzeylerini yitirir , oyuk ve çatlaklarla dolu , kötü bir görünüm sergilerler . Koruma uzmanları özel kimyasal birleşimler kullanarak malzemelerin dokusunu sağlamlaştırır; bozulma sürecini bir ölçüde yavaşlatıp , özgün yapıyı daha uzun süre yaşatmaya çalışırlar .
Kerpiç malzemenin sağlamlaştırılması
Arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan ve açıkta , doğanın insafına bırakılan kerpiç buluntular: kent surları , konutlar , temel izleri yağışlarla yumuşayıp erimekte , güneşte çatlamakta , rüzgarIa aşınıp toz olmaktadır . Kayıpları önlemek için çeşitli yöntemler denenmiştir . Eski koruma uygulamalarında , kerpiç mimari kalıntılar zift sürülerek , yada üstleri çimentolu harçla sıvanarak korunmaya çalışılmıştır . Renk ve doku açısından kerpiç malzemeyle uyumlu olmayan bu müdahaleler artık terk edilmiştir . Kerpiç kalıntılar ve hala içinde yaşanmakta olan köy evleri , binlerce yıldır Anadolu'da uygulandığı gibi , sürekli bakım yöntemiyle , çamur harcı ile sıvanarak korunabilir . Yenilenebilir olan bu sıva , kerpiç yapıyı hava koşullarına karşı korur , eriyerek yok olmasını engeller . Ancak kerpiç üzerine yapılmış bir kabartma ya da boyalı bezemenin korunması daha gelişmiş yöntemlerle çalışan uzmanların çabalarını gerektirir . Malzemenin dağılmaması için çatlamış , ayrılmak üzere olan sıva tabakaları miller ve/veya mikro enjeksiyon yardımıyla ana taşıyıcıya tutturulur; hava koşullarından etkilenecek konumda bulunan kalıntılar müzeye taşınır , ya da yerinde korunması için üzerine çatı yapılır .
Ahşap mimari öğelerin korunması
Geleneksel Türk evini ve anıtsal mimarlığımızın yoğun bezemeli öğelerinin ana malzemesini oluşturan ahşap nem etkisiyle zamanla çürümekte; kurt yenikleri ile dayanımı azalmaktadır . Kapı , pencere kapağı , minber gibi mobilya niteliğinde işlenmiş mimari öğelerin , furuş , balkon korkuluğu , tavan bezemesi gibi ayrıntıların böceklerinin öldürülmesi ve dokularının sağlamlaştırılması için kimyasal maddelerle işlem görmeleri söz konusudur . Pahalı ve zahmetli olan bu tür konservasyon çalışmaları önemli kültür varlıklarımızın ahşap minber , kapı , pencere kapağı , rahle ve benzeri ahşap öğelerinin onarımlarında uygulanmaktadır . Çoğu kez yörede bulunan yumuşak ağaçlarIa yapılan geleneksel konutlarımızda ise ahşap iskeletin eskimiş olan öğeleri yenilenmekte; onarımlarda emprenye edilmiş ahşap kullanılarak , yeni öğelerin yaşamlarının daha uzun süreli olması güvence altına alınmaktadır .
Taş öğelerin sağlamlaştırılması
Günümüzde taşların sağlamlaştırılması , atmosfer etkilerinden korunması için sürekli araştırmalar yapılmakta , bu konuda bilimsel çabalar sürmektedir . Bozulma sürecini geriye döndürmek olası değildir ancak çok önemli özel ayrıntıların ( rölyefler , yazıtlar , figürlü plastik ) dayanımlarını arttırmak , özgün ayrıntıları daha uzun süre yaşatabilmek için sağlamlaştırma uygulamalarına gidilmektedir . Taşa püskürtülerek , fırça ile sürülerek veya vakumla uygulanan taş sağlamlaştırıcıların uzmanlar tarafından seçilmesi ve onların önerileri doğrultusunda , denetim altında uygulanması gerekir . Sağlamlaştırma yöntemi taşın türüne ve bozulma durumuna göre belirlenir . Kimya sanayiinin geliştirdiği ve ''harikalar yaratıyor'' diyerek piyasaya sunduğu malzemelerin dayanımları , eskime süreçleri bilinmeden kullanılmaları sakıncalıdır .
b . Taşıyıcı sistemin sağlamlaştırılması
Depremler , zemin hareketleri , anıtların taşıyıcı sistemlerinde hasara neden olmaktadır . Tarih boyunca mimarlar anıtların duvar ve örtülerinde oluşan düşeyden ayrılma , çatlama gibi hasarları payandalarla desteklemiş , gergiler yerleştirmiş , ya da aksak olan bölümleri yıkıp yeniden yaparak binanın ayakta durmasını , işlevini sürdürmesini sağlamışlardır . Eski restorasyonlarda uygulanan strüktürel sağlamlaştırma tekniklerine günümüzde çağdaş teknolojinin sağladığı enjeksiyon , ön germe , ankraj , temel genişletme ve sağlam zemine inen kazıklı temellerle destekleme gibi teknikler eklenmiştir .
Kesit genişletme , mantolama
Düşeyden ayrılan yapılarda taşıyıcı sistemin güvenliği kabaca ''üçte bir'' kuralına göre değerlendirilir . Eğer bir yapının ağırlık merkezinden sarkıtılan çekül , onun zemine oturduğu alanın ortadaki üçte biri içinde kalıyorsa , yapının güvenli olduğu kabul edilir . Ağırlık merkezinden sarkıtılan çekül , duvarın zemindeki izinin dışına düşüyorsa , ciddi bir yıkılma tehlikesi vardır . Kesit genişletme işlemlerinde yapının veya duvarın tabanına ek kütle yapılarak ağırlık merkezinin güvenlik sınırları içinde kalması sağlanır .
Günümüzde kargir ve ahşap tarihi strüktürler üzerinde deneyim sahibi mühendisler restore edilecek anıtı inceler , hasarları saptar ve depreme , ya da düşey yüklere karşı yetersiz buldukları öğelerin ( temel , duvar , sütun , ayak , kemer ) sağlamlaştırılması için öneriler geliştirirler . Anıtın genel görünümünü bozan , değiştiren müdahaleler tercih edilmediğinden , bu tür sakıncalar yaratacak sağlamlaştırma önerilerinden olabildiğince kaçınılır . Anıtın iç bünyesinde gizlenebilen , görünmeyen sağlamlaştırma teknikleri yeğlenir .
Destekleme - payandalama
Zemindeki aksaklıklar , deprem , kemer , tonoz , kubbe gibi eğrisel öğelerden duvarlara gelen itkiler onların düşeyden ayrılmasına , çatlamasına neden olabilir . Eski mimar ve ustalar hasar görmüş kargir yapıları özellikle köşelere , kemer mesnet hizalarına masif , ya da uçan payandalar yerleştirerek sağlamlaştırmışlardır . Deprem kuşağı üzerinde yer alan yurdumuzda , yer sarsıntıları da ciddi hasarlar yaratmıştır . Birçok önemli anıtta deprem sonrası onarımlara ait izler gözlenmektedir .
Osmanlı dönemi onarımlarında masif payandalar çoğunluktadır . Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yer alan tarihi kentlerimizde bulunan tarihi yapılarda deprem sonrası onarımlara ait izleri gözlemek mümkündür .
Payandalama günümüzde de uygulanan bir sağlamlaştırma yöntemidir . Ancak görsel nedenlerle , eskiden yapıldığı gibi anıtın genel görünüşünü bozan , ağır kütleli payandalar yapmaktan kaçınılmaktadır . Çoğu kez geçici payandalar uygulanmakta; taşıyıcı sistem sağlamlaştırıldıktan sonra payandalar kaldırılmaktadır . İngiltere 'de York Katedrali'nin onarımı sırasında doğu ve batı cephelerine yerleştirilen çelik makas türündeki payandalar onarım sonrasında kaldırılmışlardır . Payandaların duvar yüzeyine tek noktadan uygulanan destekler biçiminde tasarlanması tehlikelidir; yan itkilerle zorlandığında payanda duvarı delerek hasar verebilir . Bu nedenle yastıklama yapılması , desteklerin geniş bir yüzey üzerine uygulanması tercih edilir . Payandaların cephelerin özel ayrıntılarının bulunduğu bölümlerine yerleştirilmemesine , bundan kaçınılamıyorsa , cephe bezemelerinin zedelenmesini engelleyecek önlemlerin alınmasına özen gösterilmelidir .
C . Çemberleme , bağlantı çubukları- gergi uygulanması
Çatlamış , dağılma tehlikesi gösteren düşey taşıyıcıların çevrelerinin metal çemberlerle sarılarak sıkıştırılması çok eski çağlardan bu yana uygulanan bir sağlamlaştırma tekniğidir . Bu tekniğin uygulandığı örnekler İstanbul 'da sıkça gözlenir; camilerin son cemaat yerlerinde , ya da iç mekanlarında deprem , yangın gibi nedenlerle çatlayan sütunlar , çemberlerle sarılarak pekiştirilmişlerdir .
Metal gergiler ya da çubuklar kullanılarak duvarlar birbirine bağlanır , ya da düşeyden ayrılmış bir duvar gerideki sağlam bölüme tutturularak , yerinde korunmaya çalışılır . 19 . yüzyılda İstanbul 'da yapılan kargir duvarlı , ahşap veya volta döşemeli binalarda karşılıklı duvarları birbirine bağlayan gergilerin uçları kılıçlarIa sıkıştırılmıştır . Su deposu , hazne gibi binalar da yanal itkiler nedeniyle açılma tehlikesine karşı duvarları sağlamlaştırmak için gelişmiş gergi sistemleri ya da kuşaklama uygulanmıştır .
Osmanlı Klasik dönem yapılarında gergiler strüktürün iç bünyesinde kalır , dış cepheye yansımazlar . Ancak onarımlarda konulan gergi ve kılıçları cephelerde gözlemek olasıdır . Günümüzde de strüktürlerin depreme karşı takviye edilmesinde kuşaklama ve gergilerden yararlanılmaktadır . Bir bölümü yıkılmış olan arkeolojik kalıntılarda , strüktürel açıdan desteksiz , tehlikeli durumda olan parçalar metal çubuklarla geriye bağlanarak yıkılmaları önlenir .
BÜTÜNLEME ( REİNTEGRASYON )
Bir bölümü hasar görmüş , ya da yok olmuş yapı ve öğeleri ilk tasarımlarındaki bütünlüğe kavuşturacak biçimde geleneksel , ya da çağdaş malzeme kullanarak tamamlama işlemine ''bütünleme reintegrasyon'' denilmektedir . Bütünlemeyi yönlendiren etmenler estetik , işlevsel , ya da strüktürel denge kaygıları olabilir . Yıkık durumda göze hoş gelmeyen bir yapı bütünlenerek , hem estetik bütünlüğüne kavuşur , kullanılabilir duruma getirilir , hem de tümüyle yok olmaktan kurtarılabilir . ilk yapılışındaki işlevini yitirmiş , tekrar kullanılamayacak durumda olan arkeolojik yapıların bütünlenmesi söz konusu değildir . Arkeolojik ve peyzaj değeri taşıyan kalıntıların sağlamlaştırılarak korunması daha uygun bir yaklaşımdır .
Bütünleme yapabilmek için ilk tasarıma ilişkin sağlıklı veriler gereklidir; örneğin bir son cemaat yerinin yarısı yıkılmışsa , tekrar eden öğelerin varlığından ve simetriden yararlanılarak bütünleme yapılabilir . Bütünleme ancak gerçek yapısal verilere , ya da belgelere dayandırıldığında kabul edilebilen bir uygulamadır . Güvenilir verilere dayanmadan , yalnız varsayım ve analojilerden hareket edilerek yapılan bütünlemelerin hatalı olması kaçınılmazdır . Yeni bölümlerin özgün olandan ayrılabilmesi için farklı bir yüzey dokusu uygulanması olumlu sonuç verebilir . Onarım sonrasında anıtın uygun bir yerine restorasyonun yapıldığı tarih , yaptıran ve yapan mimarla ilgili bir yazıt konulur .
YENİLEME ( RENOVASYON , REHABİLİTASYON )
Zamanla değişen yaşam biçimi ve ona bağıl istekler nedeniyle birçok tarihi yapı özgün işlevini yitirmekte , ilk yapılış amacından farklı bir işleve hizmet etmek için uyarlanmaktadır . Hamam , kervansaray , tekke , manastır gibi tarihi yapı türleri ancak özel durumlarda özgün işlevlerini sürdürdüklerinden , bu yapı türlerinin farklı amaçlarIa kullanılmaları zorunlu olmaktadır . Konut , otel gibi işlevleri günümüzde de geçerli olan binalar ise bugün yapılan benzerlerinin konfor koşullarını sunmaktan uzak olduklarından , işlevsel olarak eskiyerek standart altı kalmakta , güncelleştirme yapılmadığında , terk edilerek harap olmaktadır . Yeniden işlevlendirme eski binaların yıkımdan kurtarılması için bir araçtır .
Yeniden işlevlendirilmesi büyük zorlamalar getirecek olan tarihi binaların müzeye dönüştürülmesi yoluna gidilmektedir . Özel mülkiyete geçmiş olan hamam , tekke gibi vakıf yapılarının yeniden işlevlendirilmeleri , önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır . Yeni kullanım zorlamasıyla eklenen ara katlar , duvarlara açılan yeni geçitler özgün mekansal özellikleri zedelemektedir .
Çevresel özellikleri nedeniyle korunması istenen yapıların yeniden kullanımlarında , yeni işlevin dış görünümü bozmadan gerçekleştirilmesi arzu edilir . Bu binaların kurtarılması için tek ekonomik yol olan yeniden kullanım sırasında , iç düzenlemede daha esnek uygulamalara gidilmesi söz konusudur . Yangın , bakımsızlık nedeniyle döşeme ve tavanlarını yitirmiş ve ilk tasarıma ait yeterli veri bulunamayan 2 . grup yapılarda , yeni bir iç düzenleme yapılmasına izin verilebilir . Çok önemli plan ve iç mekan değerlerine sahip olan yapılarda ise yeni kullanıma elverişli , serbest iç düzenlemeler uygulanmaktan çok tarihi mekanların anısını sürdüren düzenlemelere gidilmesi uygun olur .
ÇAĞDAŞ EK
Venedik Tüzüğü'nün 13 . maddesinde ''Eklemelere ancak yapının ilgi çekici bölümlerine , geleneksel konumuna , kompozisyonuna , dengesine ve çevresiyle olan bağlantısına zarar gelmediği durumlarda izin verilebilir'' denilmektedir . Tarihi yapıların yeniden kullanılmaları , çağdaş yaşam içinde etkin olarak yer almaları amacıyla yapılan projelerin başarılı olabilmesi bazı eklerle birlikte düşünülmelerini gerektirmektedir . Örneğin müzeye dönüştürülen tarihi evlerde bekçinin barınabileceği ve ziyaretçilere ikram , tuvalet vb . hizmetleri sunmaya elverişli mekanlara gerek duyulmaktadır . Bu durumda mümkün olduğunca görünümü az etkileyen , çevreye uyan çağdaş tasarımlar geliştirilir . Ekler bu ölçütler gözetilerek tasarlandığında başarılı olmaktadır . Yeniden kullanımları sırasında ağır programlar yüklenen tarihi binalarda , ekler büyümekte , kütlesel uyum sağlanamamaktadır .
YENİDEN YAPIM ( REKONSTRÜKSVON )
Tümüyle yıkılmış , yok olmuş , ya da çok harap durumda olan bir anıtın veya satın elde bulunan belgelere dayanılarak yeniden yapılması ancak özel durumlarda kabul edilen bir uygulamadır . Yeni yapı , yerine yapıldığı anıtın tarihi dokusuna , özgün malzeme ve işçiliğine sahip değildir . Bir kopya , tarihi yapının kütle ve mekanlarını ancak biçimsel olarak canlandırabilir , anıtın yerini alması olanaksızdır; kısaca tarihi değer taşımaz .
Bazı durumlarda yeniden yapıma gitmek kaçınılmaz olabilir . Bir kentin siluetinin önemli bir parçası , tarihi bir kompozisyonun öğesi olan yapıların yeniden yapılması gerekebilir . Rekonstrüksiyonun gerçekleşebilmesi için yeniden yapımı olanaklı kılacak teknik verilerin , fotoğraf , rölöve ve benzeri grafik belgelerin var olması gerekir . Yıkılan yapıya/ yapılara ait korunmuş parçaların , kapı , pencere , tavan bezemesi , silmeler vb . özenle ayrılarak saklanması , sağlanabilen tüm özgün parçaların yeni yapıda kullanılması rekonstrüksiyonun tarihi yapıyla ilişkilerini güçlendireceğinden yararlıdır .
Bir anıtın tıpkısını inşa etme uygulaması tarihi açıdan bir anlam taşımasa da , bir yapım tekniğini sürdürme , geleneği yaşatma bakımından korumaya yönelik olabilmektedir . Mevcut bir yapının başka bir yerde tıpkısını yapmak türünden uygulamalar ise , ancak özel durumlarda gerçekleşmektedir .
TEMİZLEME
Anıtların ve kentsel sitlerin genel etkisini bozan , tarihi ve estetik değer taşımayan eklerden arındırılması işlemidir . Bir binaya , uzun yaşamı sırasında , çeşitli tarihlerde , değişen sanat akımlarının temsilcileri tarafından yapılan ek ve bezemelerin üslup birliğine ulaşma kaygısıyla kaldırılması ise temizleme değildir . 19 . yüzyılda geçerli olan ''stilistik rekompozisyon üslup birliğine varma'' anlayışının hortlaması olarak yorumlanabilecek bu tutum , çağdaş koruma ilkelerine aykırıdır . Topkapı Sarayı'nın mekanlarının bütünlüğünü veya estetik etkisini değiştiren , gizleyen birçok ek Cumhuriyet dönemi restorasyonları sırasında kaldırılmış; böylece gizlenen olağanüstü güzellikleri ortaya çıkarmak mümkün olmuştur .
Kaldırılacak eklerle ilgili karar verme yetkisi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları'na aittir . Kaldırılması istenen yapısal ekler ( duvar , döşeme , çıkma vb . ) farklı bir gösterimle ( renk veya tarama ) plan , kesit ve görünüş rölöve paftalarına işlenir ve temizlik sonrası durum öneri proje olarak Kurul'a sunulur . Yetkili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onay alındığı takdirde , ekler kaldırılabilir . Temizleme işleminden önce ve işlem sırasında fotoğrafik belgeleme yapılmalıdır .
Bezeme temizliği
Anıtların restorasyonu sırasında , iç veya dış mekanlarında çeşitli sıva , boya tabakaları ile karşılaşılır . Kalem işi , fresk gibi bezemelerin onarımları bu konularda yetişmiş uzmanlar tarafından yürütülür .
Geç dönem sanatçılarının eseri olan bezeme programlarını yok eden , onların yerine klasik dönem kopyalarını koyan bu müdahalelerin de terk edilmesi gerekmektedir .
Cephe temizliği
Otomobil egzostlarından , ev ve fabrika bacalarından çıkan kurum ve isler havayı kirletir ve binaların cephelerinin kararmasına neden olurlar . Koyu bir kir tabakası mimari güzellikleri gizler; cepheleri kirli yapılar , çevrede yaşayanlara kasvet verir . Özellikle güneşe hasret kuzey ülkelerinde kara cepheli endüstri kentleri insanları olumsuz olarak etkilediklerinden , kent yönetimleri cephe temizliğine önem vermektedir . Cephe temizliği turizm açısından da önemlidir . Bakımlı , temiz cepheli tarihi çevreler daha çekici olduklarından , Londra , Paris , Roma gibi kentlerde anıtların cephe temizlikleri periyodik olarak ele alınmaktadır . Tarihi binaların cephelerinin temizliği , dikkatli yapılması gereken bir işlemdir; özensiz yapıldığında yüzeye zarar verir , bozulmayı hızlandırır . Temizliğin hangi teknikle yapılmasının uygun olduğuna karar verilebilmesi için önce cepheyi oluşturan malzemenin türü , kir tabakasının niteliği , yüzey bozulmaları ve yapının bulunduğu ortamın özellikleri incelenir . Bu araştırmalar koruma kimyacıları tarafından yürütülür . İstanbul'da Kültür Bakanlığı'na bağlı Konservasyon ve Restorasyon Merkez Laboratuarı uzmanları bu konuda bilimsel araştırma ve uygulamalar yapmaktadırlar . Örneğin taş yüzeylerin temizliği için tel fırça , zımpara kağıdı veya spiral gibi aşındırıcılar kullanılarak yüzeyler zedelenmektedir . izin alınmadan temizlenen Molla Çelebi Camii cephesinde taşçı ustaları tarak ve madırga ile cephenin en üst tabakasını kazımışlardır . Temizleme işlemi sırasında yalnız kir tabakasının kaldırılmasına , taş veya tuğla yüzeyin tahrip edilmemesine özen gösterilmelidir . Oysa bu tür denetimsiz uygulamalarda , hem ilk taşçı ustasının taşı işlerken yüzeyde bıraktığı özgün izler , hem de taşın zamanla kazanmış olduğu patina yok edilmektedir . Temizlik için mekanik , kimyasal , ya da ısı kaynaklı teknikler arasından seçim yapılması söz konusudur . Bu amaçla önceden yüzey üzerinde değişik teknik ve kimyasallarla temizlik denemeleri yapılır ve koruma açısından en uygun olanı seçilir .
1 . Mekanik temizlik
Aşındırıcı kum , cam küresi ya da alüminyum tanelerinin düşük basınçla püskürtülmesiyle yüzeydeki kirlerin uzaklaştırılması sağlanabilir . Aşındırmanın fazla olmaması için düşük basınçla ve özenli çalışılmalıdır . Bu teknikte çalışan kişilerin iyi yetişmiş olmasına dikkat edilmesi gerekir . Bu teknik , bezemesiz , büyük yüzeylerin temizliği için uygundur . Bozulmuş yüzeylere kumlama uygulanması doğru değildir .
2 . Kimyasal temizlik
Bezemeli , sanat ve tarihi değeri yüksek , hasara uğramış yüzeylerde bu teknikle temizleme yapılması tercih edilir . Kağıt hamuruna emdirilen kimyasal madde cepheye uygulanır . Belli bir süre bekletildikten sonra , bol suyla yıkanır . Eğer ilk uygulamada istenilen temizlik sağlanamıyorsa yüzeyin korunma durumuna göre , aynı işlem birkaç kez tekrarlanabilir . Kimyasal maddenin yüzeye zarar vermemesi için her uygulamadan sonra yıkama işleminin tekrarlanmasına dikkat edilmelidir .
3 . Suyla yıkama
Cephelerin yıkanarak temizlenmesi , suda çözünen kirler söz konusu olduğunda başarılı sonuç vermektedir . Ancak cepheye fazla su verilmesi sakıncalıdır . Kılcallıkla ( kapilarite ) su taşın yüzeyinden içeri doğru hareket etmekte , duvar bünyesi içindeki tuzları harekete geçirerek , iç yüzeyde çiçeklenmelere neden olmaktadır . Bunu önlemek için suyu zerre halinde püskürten özel uçlar kullanılır . Adeta bir bulut gibi yayılarak kirli yüzeyi saran su zerreleri sayesinde çok az su ile geniş yüzeyleri ıslatıp temizlemek mümkün olmaktadır .
4 . Emici kil ve kağıt hamurları uygulama
Çok kirli , çiçeklenme sorunu olan cephelerde , sepiolite ve attapulgite gibi killerle hazırlanan hamur yüzeye sıvanır , sıvanan tabaka kuruduktan sonra kaldırılır . Gerektiğinde bu işlem tekrar edilerek duvar , içindeki çözünür tuzlardan , yüzeyindeki yağ , mum gibi yabancı maddelerden arındırılabilir . Cephenin çözünebilir tuzlardan arındırılması için deiyonize su ile hazırlanan kağıt hamurundan da yararlanılmaktadır .
5 . Emici jeller uygulanması
Düşey yüzeylere uygulanan şeffaf jeller çok zayıf bazik karışımlardır . Fırça ile yüzeye sürülen macun kıvamındaki çözeltinin üstü plastik veya alüminyum folyo ile örtülür; çözücünün buharlaşmasına engel olmak için kenarları sıkıca kapatılır . Belli bir süre sonra üstü açılır , yüzey temizlenir ve deiy6nize su ile yıkanarak bazik kimyasal maddelerin uzaklaşması sağlanır . Yıkama güçlüğü nedeniyle bu yöntemi bol gözenekli taşlarda uygulamak pratik değildir .
TAŞIMA
Bayındırlık etkinlikleri ( yol , baraj yapımı ) , jeolojik yapı , ya da doğal afetler bir anıtın , ya da tarihi yerleşmenin bulunduğu yerde korunmasını zorlaştırabilir , hatta olanaksız kılabilir . Bu durumda anıt veya yerleşmenin önceden belirlenen uygun bir konuma taşınarak orada yaşamını sürdürmesi gerekebilir . Taşıma işlemi , anıtın boyutlarına , malzemesine ve yapım tekniğine göre çeşitli tekniklerle gerçekleştirilmektedir . En kolay olanı anıtın tüm elemanlarının numaralanarak sökülmesi , başka bir yerde kurulmasıdır . Ahşap yapılar bu uygulama için çok elverişlidir . Yerinde korunamayacak taş anıtlar taşınmadan önce ayrıntılı rölöveleri yapılır ve fotoğrafları çekilir . iç ve dış cepheler üzerindeki her taş sırası ve her taş numaralandırılır; taşların birbirleriyle ilişkisini göstermek üzere her sırayı kateden yatay ve her taşın komşularıyla ilişkisini belirleyen düşey çizgiler çizilir; genel durum ve ayrıntı fotoğrafları çekilir . Sonra yapı özenle , taş sökülür ve yeni konumunda yatay sıralar karışmayacak biçimde düzenli olarak istiflenir . Söküm sırasında dağılan , yeniden kullanılamayacak durumda olan blokların yerine benzer malzemeden yenisi hazırlanır ve önceki numaralama düzenine uygun olarak parçalar hazırlanan temel üzerinde birleştirilir . Bu teknik kesme taştan yapılmış anıtların taşınmasında uygulanmaya elverişlidir . Moloz taşla yapılmış binaları bu teknikle taşımak olası değildir . Söküm sırasında dağılan taşları tekrar aynı ilişkiler içinde birleştirmek çok zahmetli , hatta olanaksızdır . Bu durumda anıtın parçalanmadan bir bütün olarak taşınması olasılığının araştırılması uygun olur . Anıtın en az hasarla taşınmasına olanak veren bu teknik ileri mühendislik bilgisi gerektirir . Anıtın taşınacağı uzaklık , aradaki yol durumu , anıtın boyutları , ağırlığı , taşıma sistemini etkiler .
ARKEOLOJİK RESTORASYON
Arkeolojik alanların korunmasıyla ilgili ilkeler çeşitli uluslararası toplantılara konu olmuş , kalıntıların bakım ve onarımı , buluntuların saklanması yükümlülüğü kazıyı yapan arkeologlara verilmiştir . Bu görevler kazı yetki belgesinde tanımlanır ve bağlayıcıdır . Ancak koruma bir ekip çalışmasıyla gerçekleştirilebilir; strüktür ve zemin mühendisliği , malzeme , kimya gibi bilim dallarıyla yakın ilişki kurulması gerekir . Önemli olan kazıda çalışan arkeolog ve mimarların koruma konusunda bilinçli olmalarıdır; gerektiğinde ivedi koruma işlemlerini yapabilecek kadar donanımlı olmalı fakat sorunları kendi birikimleriyle çözemediklerinde , özel koruma yöntemlerini uygulayabilecek uzmanlara başvurarak deneyimlerinden yararlanmalıdırlar .
Arkeolojik sitlerde koruma daha çok doğanın ve insanların zararlı etkilerine karşı yapılmaktadır . Kazı sonrasında ortaya çıkan duvar , döşeme , tonoz ve diğer mimari öğelerin sağlamlaştırılarak korunmaları söz konusudur . Açıkta kalması sakıncalı olan malzeme ve ayrıntılar ( kerpiç , mozaik döşeme , çini kaplı duvar , fresk vb . ) bir çatı altına alınarak korunabilir , Bu durumda çatının sit alanı içinde yaratacağı olumsuz etkiyi düşünmek ve önlem almak gerekir . Koruyucu çatıların tasarımında , kendi başına anıtsal bir nitelik taşıyan , iddialı mimari çözümlerden kaçınılması uygun görülmektedir . Yurdumuzda birçok arkeolojik sitte değişik boyutlarda koruma çatıları bulunmaktadır .
Arkeolojik sitlerin olabildiğince kendilerini açıklayan , anlatımı güçlü bir sunuşa kavuşturulması istenir . Böylece arkeolog ve diğer uzmanların kazı raporları ve yayınlarına ek olarak , kalıntının ve kazı yerinin halkın da kolayca anlayabileceği biçimde iyi bir sunuşa kavuşturulması hedeflenir . Bunlar bütünlemede kullanılan eklerin az ve ayırt edilebilir olması biçiminde özetlenebilir .
Taşıyıcı düzenle ilgili sorunlar
Arkeolojik alanlarda kazı sırasında ortaya çıkarılan mimari parçalar ender olarak sağlam ve bütündür . Restorasyon sırasında hasarlı , kırık parçaların birleştirilmesi , bütünlenmesi gerekir . Antik yatay ve düşey taşıyıcılara ( sütun , arşitrav ) yük bindirmek malzemeyi zorlayıcı olabileceğinden , yeni bir taşıyıcı sistem oluşturulması yeğlenmektedir
Malzeme sorunu
Onarımda kullanılamayacak kadar harap durumda olan mimari parçaların yerine kopyalarının hazırlanması gerekebilir . Öncelikle bütünleme ve yenilemelerin hangi malzeme ile yapılacağının belirlenmesi gerekir . Eğer özgün malzeme hala sağlanabiliyorsa , en iyisi özgün malzeme kullanılmasıdır . Ancak eski taş ocaklarının yerinin bilinmemesi , ocakların artık işletilmemesi , özgün malzemenin çok pahalı olması uygulamacıyı başka çözüm yollarına yöneltebilir . Bu durumda yapay taş kullanımına gidilebilir . Özgün taşın rengine ve yapısına uyum sağlayabilmek için malzeme araştırması yapılır; taş tozu ve kırığı ile gerekli bağlayıcı katkılar eklenerek uygun fiziksel ve kimyasal özellikler elde edilebilir .
Dökme tekniğiyle hazırlanan yeni parçaların gerçeğe yakın biçim alabilmeleri için silikon kauçuk , Iateks gibi kalıp malzemelerinden yararlanılmaktadır . Özgün parçalardan alınan ayrıntılar aynen veya soyutlama yapılarak kullanılmaktadır .
Bütünlenecek parçalarda yapay taşın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin doğal taşa uyumuna dikkat edilmelidir . Özellikle boşluklu taşlardan yapılmış sütunların gövdelerinin oyulması ve çekirdeğin betonla doldurulması sakıncalı olabilmekte , yapay taş farklı genleşerek doğal taşı çatlatacak gerilimler yaratabilmektedir . Bu tür hasarlar Yunanistan'da yapılan bazı onarımlarda gözlenmiştir . iklim koşullarının zorladığı durumlarda , yüzeysel yamalar da uzun ömürlü olmamaktadır .
Özgün parçaların kırıklarını birleştirmek için titanyum , paslanmaz çelik gibi malzemelerden yararlanılır . Korozyona karşı güvenlik sağlamak için metal bağlantı elemanlarının kurşun ya da epoksi reçine gibi koruyucularla iyice örtülmesi gerekir .
Sitemizde yer alan tüm içerikler internet ortamından toplanmış ve derlenmiştir. Yer alan bilginin doğruluğu garanti edilmemektedir. Yanlış bilgi için tarafımıza sorumluluk yüklenemez. Yanlış bilginin doğuracağı etkenlerden sitemiz ve yöneticileri sorumlu tutulamaz.