Kasırga (En Kuvvetli Rüzgar)
Kasırga
Büyük çaplı ve çok şiddetli Beufort ölçeğine göre saatte 75 milden fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgar . Doğu Büyük Okyanus ve Güney Atlantik hariç subtropikal ve tropikal iklim kuşağındaki bütün sıcak denizlerde sıksık meydana gelir . Ağustos , eylül aylarında Antillerde görülür . Batı Büyük Okyanus'unda Tayfun adını alır . Başlangıç ve mevsim sonu kasırgaları , Karaiplerin batısında görülür . Orta Amerika kıyılarının biraz açıklarında Büyük Okyanusunda ve Meksika Körfezinde de sık sık rastlanır .
Catarina kasırgası , 26 Mart 2004 , Brezilya .
Catarina kasırgası , 26 Mart 2004 , Brezilya .
Kasırgalar , mahalli fırtınalar kadar şiddetli sayılmazlar . Orta kuşakta meydana gelen ekstratropik siklonlar kadar da geniş çaplı değildirler . Fakat bunlar nisbeten geniş çapta ve şiddette olursa , bütün fırtınaların en tehlikelisi ve tahrip edicisi halini alırlar . Atlantikte ortalama yılda yedi kasırga oluştuğundan doğu Büyük Okyanus'ta de yaklaşık aynı sayıda kasırga meydana gelir . 1890-1910 arası çok , 1910-1930 arası az , 1930-1950 arası çok sık kasırga oluşmuştur . Kasırgaların ekseni kuzeybatı yönünde eser .
Meydana geliş ve hareket
Kuzey Atlantikteki kasırgalar genellikle hazirandan ekime kadar olur . Bu süre içinde deniz yüzeyinde sıcak ve nem en fazla haldedir . Mayıs ve kasım aylarında daha az , diğer aylarda ise pek seyrek meydana gelir . Kuzey Atlantik bölgesinde yılda meydana gelen ortalama tropik siklon miktarı sekizdir . Bunun beşi ise kasırga tipindedir . Eylül ayında Atlantik Okyanusunun güneyindeki büyük subtropikal anti-siklon bölgesinde tropik fırtınalar eser . Antisiklon bölgesinin güneyinde esen doğu rüzgarları tarafından tahrik edilerek birkaç günlüğüne batı yönüne kayar . Fırtınaların çoğu antisiklon bölgesinin batı ucundan kıvrılarak bazıları Amerika'yı kasıp kavurur . Diğerleri ise kıyıdan geçer . Diğer fırtınalar kıvrılmadan batı yönünde doğruca eserek Meksika Körfezini veya Orta Amerika'yı etkisi altına alır . Mevsimin başında ve sonunda patlak veren kasırgalar meydana geldikten sonra kuzey yönünde eserler . Fırtınaların hızı ortalama 80-240 km'yi bulur .
Rüzgar ve yağış
Tropik bir siklonun kasırga olarak adlandırılabilmesi için hızının en azından 117 km/saat olması gerekir . Genellikle saate 240 km'den fazla hıza sahiptirler . Neden oldukları direkt zarardan başka rüzgarlar felaketlere yol açan büyük deniz dalgalarına ve denizin kabarmasına yol açarlar . Carolis hareketleri adı verilen hareketler nedeniyle kuzey yarım kürede esen rüzgarlar saat yelkovanının tersi yönünde , güney yarım kürede ise saat yelkovanı yönündedir . Kasırgalarla birlikte yağış da gelir . Tropik bir rüzgar kuşağının ortalama yağış miktarı 75-150 mm'dir . Daha çok yağış düştüğü de olur . Böyle yağışlar karaların iç kısımlarında ciddi sellerin oluşmasına neden olur .
Büyüklük ve yapı
Çok yüksek hıza sahib olan bulutların taşıdığı yağmur , genellikle daha sakin bir bölge olan kasırganın dönen kısmının arkasına düşer . Kasırga boydan boya 50-800 km genişliğindedir . Büyük kasırgalarda havanın akımı 12 . 000 m'den daha üst bölgelere kadar tesir eder . Hatta bazı kasırgalarda bu etki stosferde dahi görülebilir . Sağnak yağmur getiren kümülüs ve kümülonimbüs bulutları rüzgar kuşağında sarmal bir şekil almaya meyillidirler . Şekiller radar ekranında görülebilmekte ve böylece olası bir kasırganın gelişi anlaşılmaktadır . Kara istasyonları , uçaklar ve denizdeki gemiler , radarlar yardımıyla kasırgaları takip edebilmektedirler . Kasırganın dönen kısmın arkasına ( gözüne ) yaklaşıldıkça rüzgarın hızı kesilir ama tamamen durmaz . Yağış durur . Ortadaki bulutlar kaybolur , alçak bulutlar genellikle kalır . Aralarından güneş ışıkları geçer . Kuşlar kasırga gözüne kapılır ve sürüklenir . Kasırga gözü geçtikten bir saat sonra ters yönde daha kuvvetli bir rüzgar eser .
Kasırganın orta kısmı ( otağında ) sıcaklık normalden 10°-15°C daha yüksektir . Çünkü buradaki hava daha az hareketlidir . Yanlardaki yüksek hava basıncından merkezdeki alçak hava basıncına doğru kuvvetli bir hava akımı meydana gelir . Fakat bu iç hava akımı adı verilen oluşumun kuvveti kısmende olsa sürtünme ile hafifler . Kasırganın göz ve odak merkezi kısmından dış kısımlara özellikle yukarıya doğru merkezkaç kuvvetleri aracılığıyla bir hava akımı oluşur . Bu bölgede rüzgar hızı azalır . Deniz seviyesindeki şiddetli siklonik akıma karşı antisiklonik bir akım meydana gelir . Kasırgalar buharla çalışan basit bir motora benzetilebilir . Kasırgayı hareket ettiren güç iç hava akımıdır . Hareketini sıcaklık değişiklikleri sağlamaktadır . Mal ve can kaybına sebep olan kasırgalar üzerinde senelerdir çalışmalar yapılmaktadır . Uydular ve diğer meteorolojik izleme aletleri kullanılarak kasırgaların doğuşu , takip ettiği yollar , büyüklüğü ve zararları hakkında yardımcı bilgiler alınmaktadır .
Sitemizde yer alan tüm içerikler internet ortamından toplanmış ve derlenmiştir. Yer alan bilginin doğruluğu garanti edilmemektedir. Yanlış bilgi için tarafımıza sorumluluk yüklenemez. Yanlış bilginin doğuracağı etkenlerden sitemiz ve yöneticileri sorumlu tutulamaz.