ANSİKLOPEDİM.com
Euler
EULER
Gelmiş geçmiş en büyük ve en verimli matematikçilerden biridir . Zamanında yaşamış diğer parlak matematikçilerin etkisi ve babasının ona matematiği sevdirmesi ile günümüz modern matematiğine büyük katkılar sağlayan eserlerini bırakmıştır . Babası Paul Euler , Basel Üniversitesinde teoloji eğitimi görürken Johann Bernoulli ile birlikte Jacob Bernoulli'nin derslerine katılmıştır . Burada kendisine yetecek ve elementer düzeyde eğitimi verebilecekseviyede matematik eğitimi almıştır .
Leonhard'da Basel'de okula gitmiş fakat okulda gerekli matematik eğitimini alamayınca , babası tarafından yetiştirilmiştir . O matematik yazılarını kendi başına okuyabilmekte ve matematiğe olan ilgisi gün geçtikçe artmaktadır . 24 yaşında Basel Üniversitesine girmiş ve burada eğitim görürken potansiyeli Johann Bernoulli tarafından fark edilmiştir .
1723'te filozofluk alanında temel eğitimini tamamlamıştır . 1726'da Basel üniversitesindeki eğitimini bitirmiştir . Basel'de okuduğu yıllarda birçok çalışmaya katılmış ve Johann Bernoulli'nin tavsiyeleriyle birçok çalışmayı tekrar yapılandırmıştır . 1726 da ilk ve 1727 de ikinci makalesini yayınlayarak o sene Paris Akademisinin -büyük ödülünü kazanmıştır . Aynı sene St Petersburg Akademisine girmiş ve iki sene boyunca matematiksel fizik çalışmıştır . 1727'den 1730'a kadar Rusya'da deniz kuvvetlerinde tıbbi teğmenlik görevinde bulundu . 1730'da St . Petersburg Akademisinde fizik profesörü oldu . 1733'de Basel'e başvurusunun kabulü ile parasal açından rahatlayıp 7 ocak 1734 'te evlendi .
St Petesburg'da güneşi gözleyerek zamanın hassas bir biçimde saptanması üzerine çalışmalar yaptı . Bu çalışmalar sırasında güneşe çok uzun süreler bakması yüzünden sağ gözünü kaybetti . ( 1735 ) . Euler 1741'de Berlin'e gitti ve 1766 yılına kadar Bilimler Akademisinde kaldı . 1766'da tekrar St . Petesburg'a dönen Euler yaşamının sonuna kadar burada kaldı . 1766 da öteki gözünü de kaybetti .
Euler matematik tarihinin en üretken kişilerinden biridir . Matematiğin hemen hemen her dalında araştırma ve yayın yaptı . Yaşamı boyunca 800'den fazla makale yayınladı . 18 Eylül 1783 'te Rusya ST Petersburg'da vefat edenEuler'in çalıştığı alanlar şunlardır .
Diferansiyel Denklemler
Analitik Geometri ve Trigonometri
Analiz
Sayılar Teorisi
Analitik Mekanik
Topoloji
Genel Görecelik
Yörüngeler ve çekim
Grup Teori
Matematik biliminde uçsuz bucaksız katkılarının yanı sıra Euler aynı zamanda bugünde kullandığımız matematiksel simgelerin de babasıdır: bunların arasında ( dairenin çevresinin çapına oranı ) , e ( doğallogaritmanın tabanı ) , i ( birim sanal sayı Ö-1 ) ve f ( fonksiyon ) sayılabilir
Kategori: Matematik | Bilim | Biyografi | Etiket: euler biyografi, euler kimdir, ünlü matematikçilerKaynak: http://www. matematiksinifim. com
vuhuv.com.tr
Önemli Uyarı
Sitemizde yer alan tüm içerikler internet ortamından toplanmış ve derlenmiştir. Yer alan bilginin doğruluğu garanti edilmemektedir. Yanlış bilgi için tarafımıza sorumluluk yüklenemez. Yanlış bilginin doğuracağı etkenlerden sitemiz ve yöneticileri sorumlu tutulamaz.