ANSİKLOPEDİM.com
Pisagor
Pisagor
Samos'lu Pisagor'un , Milattan önce 596 yıllarında doğduğu tahmin ediliyor . Doğumu gibi ölüm tari de kesin değildir . Bugünkü adıyla bilinen Sisam Adasında 596 veya 582 yılında doğmuştur . Hayatı hakkında çok az bilgiler vardır . Bu bilgilerin birçoğu da kulaktan kulağa söylentiler biçiminde gelmiştir . Fakat , önceleri doğduğu yer olan Sisam Adasında okuduğu , daa sonraları Mısır ve Babil'e giderek oralarda bilgilerini ilerlettiği ve ülkesine geri dönerek dersler verdiği söylenir . Kendisinden önceki bilgilerin tümünü öğrenmiş ve derlemiştir . Kendisi , bir Yunan filozofu ve matematikçisidir . Ülkesinde üküm süren politik baskılardan kaçarak , İtalya'nın güneyindeki Kroton şerine gelmiş ve ünlü okulunu burada açarak şöhrete kavuşmuştur . Yarı söylentilere göre felsefe okulunun kurucusudur . Bu okul aynı zamanda dini bir topluluk ve o zamanın politikasına oldukça egemendir . Yine söylentilere göre , Pisagor'un matematik , fizik , astronomi , felsefe ve müzikte getirmek istediği yenilik , buluşlar ve ışıkları azmedemeyen bir takım siyaset ve din yobazları alkı Pisagor'a karşı ayaklandırarak okulunu ateşe vermişler , Pisagor ve öğrencileri bu okulun içinde alevler arasında M . Ö . 500 yıllarında ölmüşlerdir . Bu nedenle Pisagor ve yaptıkları hakkında az bilgiler bize kadar gelmiştir . Pisagor'un ve öğrencilerinin yaptıklarının birçoğu bu alevler arasında yok olup gitmiştir .
Pisagor , M . Ö . altıncı yüzyılda , dünyanın güneş etrafında hareket ettiğini ileri sürdüğü zaman oldukça sert olan bir hareketle karşılaşmıştır . O tarihlerde kağıt olmadığı için , bu buluşlarını nasıl elde edildiği , yine bu devirlerdeki bilgilerin hangisinin Pisagor'a ait olduğu kesin olarak bilinmemektedir . Hatta , okuldaki öğretim araçlarının masa üzerindeki ıslak kum olduğu söylenir . Bu koşullar altındaki ilmi gerçeklerin tümü o zaman yazıya geçmediği için , birçoğu da zamanla kaybolup gitmiştir . Bu nedenle , Pisagor'un okulu ve öğrencileri ile birlikte yanmalarından , eser bırakıp bırakmadığı da kesin olarak belli değildir . Geometride , aksiyomlar ve postülatlar her şeyden önce gelmelidir . Sonuçlar bu aksiyom ve postülatlardan yararlanılarak elde edilmelidir düşüncesini ilk bulan ve ilk uygulayan matematikçi Pisagor'dur . Matematiğe aksiyomatik düşünceyi ve ispat fikrini getiren yine Pisagor'dur . Çarpma cetvelinin bulunuşu ve geometriye uygulanması , yine Pisagor tarafından yapıldığı söylenir . En önemli buluşlarından biri de , doğadaki her şeyin matematiksel olarak açıklanması ve yorumlanması düşüncesidir . Yaşayış ve inanışı , ilimle açıklama ve yorumlamayı o getirmiştir .
Müzik üzerine de çalışmaları vardır . Müzik tonlarının , telin uzunluğunun oranlarına bağlı olduğunu keşfetmiş ve bunun tüm sayılara yorumlamasını düşünmüştür . Bir yerde bugünkü gerçel ekseni söylemeden düşünmüştür . Bu da , bugünkü kullandığımız gerçel eksenin sayı sisteminde kullanılmasından başka bir şey değildir . Fakat , eski Yunan matematikçileri gerçel sayıları bilmiyorlardı . O zamanlar , rasyonel sayıları uzunlukları ölçmek için kullanıyorlardı . Bunun için belli bir birim alıyorlar ve bu birime oranlayarak iki nokta arasındaki uzunluğu ölçüyorlardı . Rasyonel sayılarla ölçülemeyen uzunluğun keşfi 2600 yıl önce Yunan matematikçileri tarafından olmuştur . Bu sonuçta , halen değerini koruyan ve koruyacak olan ünlü Pisagor teoremine dayanır . Pisagor teoremi , matematikteki en büyük buluşlardan biridir . Hele zamanımızdan 2600 yıl önce bulunduğu göz önüne alınırsa , bundan daha büyük bir buluş düşünülemez . Pisagor'un adını 2600 yıldır andıran , onu ünlü yapan ve insanlığın varolduğu sürece de sonsuza kadar da andıracak meşhur teoremi şudur: Bir dik üçgende , dik kenarlar üzerine kurulan karelerin alanlarının toplamı , hipotenüs üzerine kurulan karenin alanına eşittir .
Kategori: Biyografi | Matematik | Etiket: Pisagor
vuhuv.com.tr
Önemli Uyarı
Sitemizde yer alan tüm içerikler internet ortamından toplanmış ve derlenmiştir. Yer alan bilginin doğruluğu garanti edilmemektedir. Yanlış bilgi için tarafımıza sorumluluk yüklenemez. Yanlış bilginin doğuracağı etkenlerden sitemiz ve yöneticileri sorumlu tutulamaz.