BELLEK
Bellek bilgisayarın çalışan yüzeyidir ve doğrudan işlemciye bağlıdır . Bir programı çalıştırmak istediğinizde , program belleğe yüklenir; harf yazdığınızda , harf bellekte saklanır . Bu nedenle bilgisayardaki bellek miktarı , çalıştırılacak programın büyüklüğünü belirler . 1961´de intel , ilk RAM çipini yarattı . RAM , Random Acces Memory ( Rasgele Eritimli Bellek ) deyiminin kısaltılmışıdır . Günümüzde birçok değişik bellek türü vardır . Bunları inceleyeceğiz . RAM ´ de bilginin saklanması için sürekli bir elektrik enerjisine ihtiyaç vardır . Bunu da bilgisayar açık olduğu zaman anakart ( mainboard ) üzerinden temin eder . Dolayısıyla bilgisayarınızı kapattığınızda sürekli elektrik enerjisini alamaz ve RAM´de saklanan bilgiler yok olur . Diğer bellek türleri ise kısaca;
ROM ( Read Only Memory ) yalnızca okunabilen bellek türüdür . ROM´lara biz kullanıcı olarak bilgi yazamayız . ROM ´lara yalnızca üretici firma tarafından bilgiler yazılır . Bir daha değiştirme şansınız yoktur .
PROM ( Programable Read Only Memory ) PROM´lar boş olarak sağlanırlar ve kullanıcı tarafından isteğe uygun şekilde programlanabilirler . Tekrar silme ve programlama şansınız yoktur .
EPROM ( Erasable Programable Read Only Memory ) Ultraviyole ışınlarla silinip programlanabilen bellek türüdür . Silinebilir ve tekrar yazılabilirler .
EEPROM ( Electically Erasable PROM ) Elektrik yoluyla silinip tekrar programlanabilen bellek türüdür .
RAM bellekler ikiye ayrılırlar , bunlar statik ve dinamik RAM´lerdir . Statik RAM´lerde bellek hücresi flip flop´ları içerir . Flip flop ( FF ) içindeki bilgi , enerji kesilmedikçe depolanmaya devam eder . İsteğe göre yeniden silinir ya da depolanabilir . Dinamik RAM´ ler ise , bilgi FF´ler yerine dahili kondansatörler kullanırlar . Bir süre sonra kondansatörler boşalacağı için bilgileri tazelemek gerekmektedir .
Bellek belli sayıda adreslerle parçalanmıştır . Her adreste bir grup rakam saklanır ve bu rakamlar bilgisayar tarafından bir grup olarak ele alınır . Bir adreste saklanan rakamlar grubu genelde bellek olarak adlandırılır . Bellekteki bir adrese bir numara atanır ve bu adres daha sonra bu numara ile aranır . Bir sözcüğü bir grup elemanından elde etmek için geçen süreye erişim zamanı denir . Erişim zamanı da bilgilerin saklanıp tekrar çağırılmasında çok etkilidir . Bilginin çağırılması ne kadar hızlı olursa bilgiye ulaşmakta o kadar hızlı olur .
DRAM
DRAM ( Dynamic Random Access Memory ) ya da dinamik RAM , birçok bilgisayarda kullanılan RAM türüdür . Bilgi , elektriksel olarak DRAM çiplerinde korunur . DRAM´ın etkin kalabilmesi için düzenli bir elektrik akımına ihtiyacı vardır . DRAM´da korunan bilgiler bilgisayar kapatıldığı anda yok olur . Bu özelliğinden dolayı DRAM´lara uçucu bellekte denir . Mevcut bellek çiplerinin çeşitliliğine karşın , bilgisayar belleğinden söz edildiği zaman akla hep DRAM gelir .
EDO RAM
EDO RAM ´lar ( Enhanced Dynamic Output ) 72 pinlik slotlara takılırlar . EDO RAM´ lerin erişim süreleri ise 60-70 ns ( nanosaniye ) arasında değişmektedir . Bu RAM´ler , DRAM´lardan daha hızlıdır , 486 makinelerden sonra gelen Pentium işlemcili makinelerde kullanılmaya başlanmıştır . Son zamanlara kadar da bu böyleydi . Ancak , MMX teknolojisiyle birlikte yavaş yavaş S-DRAM´lere geçilmeye başlandı ve günümüzde de yerini tamamiyle S-DRAM ´ lere bıraktı . Yeni çıkan PII bordlarda artık EDO RAM için bir slot ayrılmıyor .
İlk olarak S-DRAM zamanlama sinyalini direkt olarak CPU üzerinde yapar . Bu durum CPU´nun belleğe ihtiyaç duyduğu herhangi bir anda kullanabilmesini olanaklı kılar . CPU belleğinin , S-DRAM belleğine göre kendi iç saat çevrimini bekleme zorunluluğu yoktur . Bu S-DRAM´in niçin senkronize RAM olarak anıldığını açıklar . İkinci olarak S-DRAM´in içindeki bellek bankası ikiye bölünmüştür . Bu ikili sistem , CPU´nun tüm zamanlarında bilgi yerleştirilmesine olanak sağlar . Üçüncü olarak bellek CPU´nun bir başka saat çevrimini beklemeksizin aralarındaki direkt hattan sıralı bilgi aktarımına olanak sağlar . S-DRAM´e kadar yapılanlar DRAM teknolojisinin üzerinde yapılan oynamalar iken , şimdi S-DRAM´ler EDO ve DRAM teknolojisinin rakibi ve seçeneği olmuştur .