MODEM NEDİR ?
Modem; bilgisayarların telefon hatlarını kullanarak bilgi alıp vermesini , haberleşmesini sağlayan aygıttır . Sayısal bilgiyi telefon hatlarından geçebilecek şekle dönüştürmek için modülasyon; gelen veriyi tekrar bilgisayarın anlayabileceği duruma getirmek için demodülasyon işlemi yapması nedeniyle modem adını almıştır . Modemler size internete ulaşmayı , uzaktaki bir bilgisayarı kontrol etmeyi , karşılıklı olarak her türlü haberleşmeyi sağlar . Faksınızı çekebilir , kağıda gereksinim duymadan faksınızı alabilirsiniz . Telefonun ahizesini kaldırmadan görüşme yapabilir , onun bir telesekreter gibi çalışmasını sağlayabilirsiniz .
NE İŞE YARAR ?
Modemler , gelişmiş telefonlardır . Farklı yerlerdeki bilgisayarları , terminalleri , printerleri uzun mesafelerden birbirlerine veya büyük sistemlere bağlamakta kullanılırlar . Modeminiz aracılığıyla gerçekleştireceğiniz iletişim , iş ve özel hayatınızı kolaylaştırmaya yöneliktir . Dosya transferi ile bilgi paylaşımı sağlayabilirsiniz . Modem ve bilgisayar sayesinde evinizden işyerinize bağlanıp çalışabilirsiniz . Bilgi hatlarını arayarak araştırma yapabilirsiniz . Internete bağlanıp tüm dünyayı dolaşabilirsiniz . E-Mail sistemine sahip iseniz dünyanın herhangi bir yerindeki bir kullanıcıyla elektronik mektup alışverişi yapabilirsiniz . Aracı kurumlara bağlanıp borsa oynayabilir , eski dönem bilgilerini alabilirsiniz .
INTERNAL VE EXTERNAL MODEM
Modemlerin iki çeşidi vardır: Internal ( dahili ) ve external ( harici ) modemler . Internal modemler birer karttır ve bilgisayarın içindeki bir slota takılırlar . External modemler ise kasanın dışında bulunur ve seri çıkışların birinden ara kablo yardımıyla bilgisayara bağlanırlar . External modemlerin internal modemlerden farkı sadece kartın bilgisayar kasasının dışında bulunmasından , bir kasa tarafından korunmasından ve iletişim durumunun LED ler tarafından gözlerönüne serilmesinden mevcuttur . Aşağıda external modemlerde bulunan ve modemden modeme bulundukları yer ve sıralanış açısından farklılık gösteren LED lerin anlamlarını bulabilirsiniz .
MODEMLERİN SAHİP OLDUĞU GENEL ÖZELLİKLER
Faks Alma ve Gönderme : Modem üretici firmalar son zamanlarda modemlerine faks özelliği ekleme yoluna gittiler . Bazı firmalar sadece faks gönderme özelliğini destekleyen modemleri sunarken bazı firmalar ise hem faks gönderme hemde alma özelliğini destekleyen modemler piyasaya sundular .
Faks alıp gönderme zamanla masaüstü PC ler için oldukça kullanışlı ve aranan bir özellik haline geldi . kullanılan faks programlarına gelince ; Windows altında çalışan faks programları genel olarak kendi sürücülerini bir yazıcı gibi sisteme yüklerler . Faks göndermek için yapılan tek şey , Windows altında çalışan bir yazı programında gönderilecek dökümanı hazırladıktan sonra yazıcı olarak faks programının yüklediği yazıcıyı seçmek ve sonrada dosyayı yazıcıya yollamaktır .
Voice Özelliği : Son zamanlarda piyasaya çıkan modemlerde artık voice özelliğide mevcut . Voice özelliği; modeminizi telesekreter olarak kullanmanıza imkan tanıyan bir özellik . Modem telesekreter özelliğinin yanısıra çok işlevli bir santral ( sesli yanıt sistemi ) görevinide üstlenmiş durumdadır . Modemler voice özelliğini;eğer varsa cihazın üzerindeki speaker ve mikrofon çıkışlarından , yoksa; telefon ahizesinden kullanabilmenize olanak tanımaktadır . Cihaz voice özelliğine sahip ise yazılım yardımıyla bu özelliği aktif hale getirebilirsiniz .
Hayes AT Komut Seti : Hemen hemen bütün modemler AT Hayes komut setini destekler . Bu komut seti bağlantıda kullanılacak protokol , çağrıların nasıl ele alınacağı gibi modemle ilgili her türlü konfigürasyonun yapılabilmesine olanak tanır . Ancak bu komutlar doğrudan değilde kullanılan modem programı tarafından modeme gönderilir . AT komutlar asenkron bağlantılarda kullanılır .
Veri Aktarım Hızı : Standartları bir yönden de modeminizin verileri hangi hızlarda aktarabileceğini gösterir . v . 34 standardını destekleyen bir modem 28800 bps , v . 34+ ise 33600 bps hızı ifade eder . En son belirlenen v . 90 standardı da şartlar uygun olduğu durumlarda 53000 bps hıza kadar çıkma imkanı verir . Bu hızlardaki modemler kendinden düşük modemlerin standartlarını da ( v32bis , v . 32 , v27ter , . . . gibi ) destekler . Haklı olarak diyebilirsiniz ki; "Ben 115200 hızında dahı bağlanıyorum" . O görünen 115200 bps hızı veri sıkıştırılması yolu ile elde edilmis hızdır . Hız standartlarından bahsederken çok daha hızlı olan ISDN´ lere de gözatmakta fayda var . ISDN Internet Subscriber Digital Netwok; aslında sayısal bir hattır . Aynı anda D ve B hatlarından oluşan ISDN , iki yönlü veri aktarım hızı oldukça iyi olan bir sistemdir . Bu iki hattan biri sadece kontrol için geri dönerken , diğeri iki taraflı veri aktarımıda kullanılır . Hız olarak 64 Kb ve katları şeklinde bağlanabilirsiniz .
Hata Düzeltme : Hata düzeltme , hat kalitesinin dütük olduğu zamanlarda veya yüksek hızlarda çalışıldığı zaman modemler için çok önemlidir . Hata düzeltme olmadığında veri kaybı ile karşılaşma ihtimali yüksektir . Hata kontrolü her iki uçtaki modemin bu protokolü desteklemesi durumunda geçerlidir . Hata kontrolünde kullanılan başlıca iki protokol vardır . Bunlardan birincisi ve yeni olanı CCITT'nin V . 42 standartlarıdır . İkincisi ise MNP ( Microcom Networking Protokol ) Seviye 4 protokolüdür . MNP 4 protokolü bir çok modemde desteklendiği için V . 42 standartıda kendinden daha eski olan ve yaygın olan bu standardı kapsamıştır . V . 42 hata kontrolüne sahip bir modem MNP 4 protokolünü kullanan bir modem ile uyumlu olarak çalışabilmektedir . V . 42 standartları diğer V serisi standartlar gibi hız tanımlamaz . Karşı uçtaki modeminde aynı protokolleri desteklemesi durumunda modemler herhangi bir hızda V . 42 hata kontrolü ile çalışabilir .
Ses ve Video Konferans : v . 34Q ve v . 70 standartları , tek hat üzerinden aynı anda hem ses hem de veri aktarımını mümkün kılar . v . 80 standardı ise telefon hattı kullanılarak video konferans yapabilmeyi sağlar .
Veri Sıkıştırma : Veri sıkıştırma , özellikle text dosyalarının transferinde büyük zaman kazandırdığı için önemli bir özelliktir . Bu tür dosyaların gönderilmesinde veri sıkıştırma özelliği ile 2 kat veya 4 kat daha hızlı transfer yapmak mümkün olur . Veri sıkıştırma protokolü modemin donanımı tarafından veya kullanılan yazılım tarafından desteklenir . Donanım tarafından desteklenen veri sıkıştırmanın performansı yazılım tarafından desteklenen veri sıkıştırmanın performansına göre yüksektir . Hata düzeltmede olduğu gibi veri sıkıştırmada da başlıca iki protokol kullanılmaktadır . MNP ve CCITT standartları .
Hata düzeltmedeki durumdan farklı olarak veri sıkıştırma standartları arasında oldukça iyi bir performans üstünlüğü mevcuttur . CCITT'nin belirlediği V . 42bis diye adlandırılan veri sıkıştırma protokolü , MNP 5 diye adlandırılan standardıda kapsar . MNP 5 protokolü performansı düşük olmasına rağmen halen kullanılmaktadır . Birbirlerine oranlama yaparsak V . 42bis 1'e 4 oranında sıkıştırma yaparken , MNP 5 1'e 2 oranında sıkıştırma yapar . Örnek olarak V . 32bis protokolünü destekleyen 14400bps lik bir modem 100 A4 sayfasından oluşan text dosyasını 4 dakika 20 saniyede , MNP 5 protokolünü destekleyen aynı modem 2 dakikada , V . 42bis protokolünü destekleyen aynı modem ise 1 dakika civarında gönderebilmektedir .
Bps terimi modemlerin hızlarını ifade eden bir birimdir . Tam olarak modemlerin bir saniyede gerçekleştirdiği veri alışverişini gösterirler .