Klavye , üzerinde harf , rakam , özel karakterler ve özel fonksiyon tuşlarının bulunduğu bir bilgisayar giriş birimidir . Bilgisayar temelde klavye aracılığıyla yönlendirilir ve kumanda edilir . Klavyenin tuşlarına basıldığında , basılan tuşun kodu bilgisayarın CPU'su tarafından değerlendirilmek üzere belleğe aktarılır ve yankısı yada neticesi ekrana gelir .
Klavyeler üzerindeki harf tuşlarının diziliş şekline göre F veya Q tipi olurlar . Farklı firmaların ürettiği klavyelerde bazı farklı tuşlar bulunabilir .
Klavyenin üzerinde bulunan bazı tuşlar , ekrana bir karakterin yazılmasına neden olmazlar . Çünkü bu tuşlar bir görüntüden öte bir etki oluştururlar . Ancak bu tuşların işlevleri programdan programa değişiklik gösterebilir . Örneğin bir çok programda F1 tuşuna basıldığı zaman o sırada çalışan program veya yapılan işleme bağlı olarak ekrana yardımcı bilgi getirilmektedir .
Enter tuşu : Bilgisayara bir işi yapmasını söylemek , bir komutu çalıştırmak için kullanılır . Kelime işlemcilerde ise yeni bir paragrafa geçmeyi sağlar .
Esc ( Escape ) tuşu : O sırada yapılan işi yarıda kesmek , vazgeçmek veya geriye dönmek amacıyla kullanılır . Windows uyumlu programlarda Esc tuşu genellikle iptal düğmesini temsil eder .
Fonksiyon tuşları : Bu tuşlar belirli bir işlemi çabucak yapmak için kullanılır . Örneğin F1 tuşu çoğu programda yardım bilgilerini ekrana getirir .
Tab tuşu : DOS ortamında bu tuşa basıldığı zaman imleç veya ekleme noktası 5 karakter genişliği kadar sağa gitmektedir . Başka bir deyişle DOS ortamında 5 kez boşluk tuşuna basmak yerine bir kez tab tuşuna basmak aynı etkiye sahiptir . Kelime işlem programlarına paragraf girintisi için , windows'ta iletişim kutusu pencerelerinde ise düğmeler arası geçişte kullanılır .
Caps Lock tuşu : Bu tuşa bir kez basınca ( klavyenin sağ üst köşesinde ilgili ışık yanar ve ) klavyeden hep büyük harf girebilirsiniz . Bir kez daha basarsanız , yine küçük harf moduna geçilir .
Shift tuşu : Bu tuşa bir harf tuşu ile birlikte basıldığında , o harfi büyük yazmakta veya bir rakam tuşu ile birlikte basıldığında ise o rakam tuşunun üst kısmında belirtilen özel karakteri yazmaktadır .
Ctrl ve Alt Tuşları : Başka tuşlarla birlikte aynı anda bastığınızda , belirli işlemleri yapmaya yarar . Örneğin bazı programlarda Ctrl+S dosyayı kaydeder , Ctrl+Alt+Del bilgisayarı resetler .
Alt Gr tuşu : Q dizilişine sahip klavyelerde Türkçe'ye özgü ç , ş , ü ve ö gibi harflere yer bulabilmek için bazı tuşlara 3 . bir görev verilmektedir . Bu 3 . görevi kullanabilmek Alt Gr tuşu basılı iken söz konusudur .
Windows tuşu : Bu tuş Windows işletim sistemlerinde “Başlat” menüsünü açar . Ayrıca başka tuşlarla birlikte kısa yol tuşu olarak kullanılır . Klavyenin sol alt köşesinde Ctrl ile Alt tuşları arasındadır .
Sağ fare tuşu : Windows'ta sağ fare tuşu ile aynı görevi görür . Klavyedeki yeri boşluk tuşunun sağındaki Ctrl tuşunun solundadır . Bu arada Ctrl , Shift ve Enter tuşları kullanım kolaylığı düşünülerek klavye üzerinde ikişer adettir .
Back Space ( Geriye Silme ) tuşu : Klavyede rakamların bulunduğu sırada en sağda olan bu tuş , ışıklı göstergenin ( imlecin ) solunda bulunan karakteri silmek için kullanılır . İmlecin solundaki karakter silindiği için sağında bulunan bütün karakterler bir karakter genişliği kadar sola kayarlar .
Del ( Delete ) tuşu : Del tuşu ise imlecin sağındaki karakteri siler .
İns ( İnsert ) tuşu : İnsert tuşu açık/kapalı mantığıyla çalışır . İnsert açıkken yazılan karakterler sağdaki karakteri ileri doğru iterek araya yerleşir . İnsert kapalı iken ise yazdığımız karakterler daha önceki karakterlerin üstüne yazılır .
Home tuşu : Bu tuş satırın başına gitmemizi sağlar .
End tuşu : Bu tuş satırın sonuna gitmemizi sağlar .
Page Up tuşu : Bu tuş bir sayfa yukarı çıkmamızı sağlar .
Page Down tuşu : Bu tuş bir sayfa ( bir ekran görüntüsü kadar ) aşağı inmemizi sağlar .
Pause tuşu : Bu tuş yapılan işlemin bir tuşa basana kadar durdurulmasını sağlar . Bir tuşa basınca işlem kaldığı yerden devam eder .
Print Screen tuşu : DOS ortamında çalışırken bu tuşa basmanız halinde o sırada ekranda ne görülüyorsa yazıcıya gönderilir . Windows ortamında bu tuşa bastığınızda yine ekranın resmi çekilir . Ancak ekranın resmi yazıcı yerine , geçici bilgi saklama ortamı olan ve Pano adı verilen ortama aktarılır . Daha sonra panoda saklanan resmi Paint gibi bir boyama programına aktarıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz .
İmleç tuşları : Bu tuşlarla imleci ekranda istediğiniz yere götürebilirsiniz .
Nümerik klavye : Num Lock ışığına bağlı olarak , buradan rakamları girebilir veya imleci kontrol edebilirsiniz . Num Lock ışığını “Num Lock” tuşu yakar veya söndürür .
Bunlardan başka yeni tip klavyelerde Sleep ( Stand-by/Bekleme uyuma modu ) , Power ( açma-kapama ) gibi bazı tuşlar da vardır .