İÇİNDEKİLER:
1 . Giriş
2 . Kurulum Hazırlığı
3 . CD ile Kuruluma Başlamak
4 . AptGet Paket Yönetim Sistemi
5 . Aptitude ile Paket Yönetimi
6 . Paket Depolarının Yapılandırılması
7 . Ekstra Paket Depoları Eklemek
8 . Ağ Ayarları
9 . TCP/IP
10 . Güvenlik Duvarı Yapılandırılması
11 . OpenSSH Uzaktan Erişim Sunucusunun Yapılandırılması
12 . FTP Dosya Aktarım Sunucusunun Yapılandırılması
13 . NFS Ağ Dosya Sisteminin Yapılandırılması
14 . DHCP Sunucusunun Yapılandırılması
15 . DNS Sunucusunun Yapılandırılması
16 . CUPS Yazıcı Sunucusunun Yapılandırılması
17 . Apache2 Web Sunucusunun Yapılandırılması
18 . PHP5 Web Programlama Dili
19 . Squid Proxy Sunucusunun Yapılandırılması
20 . Subversion Versiyon Kontrol Sisteminin Yapılandırılması
21 . MySQL Veritabanının Yapılandırılması
22 . PostgreSQL Veritabanının Yapılandırılması
23 . Postfix Mail Sunucusunun Yapılandırılması
24 . Dovecot IMAP Sunucusunun Yapılandırılması
25 . NTP Zaman Sunucunun Yapılandırılması
26 . Samba Ağ Üzerinde Dosya Paylaşım Servisinin Yapılandırılması
27 . GPL Genel Kamu Lisansı
GİRİŞ:
Ubuntu GNU\Linux Sunucu Rehberi"ne hoşgeldiniz .
Bu rehberde siz değerli okuyuculara adım adım Ubuntu GNU\Linux sunucu dağıtımı üzerinde nasıl ağ servisleri kuracağınız anlatılacaktır . Rehber hazırlanırken mümkün olduğunca sade bir içerik olması düşünülmüştür . Bu rehberi okuduktan sonra aşağıdakileri yapabileceksiniz;
Ağ Yönetimi
Web Yönetimi
Veritabanı Yönetimi
Mail Sunucu Yönetimi
Ayrıca Ubuntu GNU\Linux üzerinde nasıl paket kurup silebileceğiniz anlatılacak ve Paket Yönetim Sistemi olan APT ve APTITUDE hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz .
Rehberin hazırlanma tarihi 28 Ocak 2007"dir . Mümkün olduğunca güncel bir rehber olabilmesi için anlatımda güncel paketler kullanılmıştır .
Dilerseniz bu rehberi GPL lisansına bağlı kalarak sitenize , günlüğünüze koyabilir , yazıcı çıktısı alarak ilgileneceklerini düşündüğünüz arkadaşlarınıza ve takımlarınıza dağıtabilirsiniz .
Rehber içerisinde Ubuntu ile ilgili bilgi verilmemiş ve zaten okuyucunun Ubuntu dağıtımını biliyor olduğu düşünülmüştür . Bu rehberin amacı Ubuntu ile ileri düzey sunucu ve ağ yönetimini konfigürasyonu yapmak isteyenleri bilgilendirmektir .
Rehberde eksik , yanlış ve gereksiz olduğunu düşündüğünüz kısımları bana ( okaratas ) mail ile bildirebilirsiniz .
Önemli ve Yasal Not:
Rehberi hazırlarken kimseden yardım almadığım ve tek başıma yazdığım için rehber yanlış bilgilendirme içerebilir . Bu nedenle Ubuntu Sunucu Rehberi ( Sürüm 1 . 0 ) yazarı kesinlikle rehberi kullanmanızdan dolayı çıkacak sorun ve kayıplardan sorumlu değildir . Yine de sorununuzu bildiren bir mail atarak ve karşılaştığınız sorunu , kullandığınız dağıtım bilgilerini ve donanım bilgilerinizi ekleyerek rehber yazarından destek alabilirsiniz .
KURULUM HAZIRLIĞI:
Sunucunuzu kurmaya geçmeden önce aşağıdaki bilgileri dikkatli bir şekilde okuyunuz . Ubuntu server sürümünün bu rehberi hazırlarken duyurulmuş olan son versiyonu 6 . 10"dur . Ubuntu server sürümünün çalışabilir CD imajını Ubuntu yansılarından indirerek CD"ye yazarak , kuruluma başlayabilirsiniz . Sayfanın sonunda 6 . 10 sürümünü indirebileceğiniz linkler verilmektedir . Fakat kuruluma başlamadan önce kararlı ( stable ) bir sunucu için gerekli sistem gereksinimlerini bilmeniz gerekmektedir .
Sistem Gereksinimleri:
Ubuntu 6 . 10 server sürümü Intel x86 , AMD64 , ve PowerPC gibi tüm işlemci ve sistemleri desteklemektedir . Bu son sürüm; Linux 2 . 6 . 17-10 çekirdeğini kullanmakta ve daha güvenli , daha hızlı ve daha kararlı çalışabilmek için ubuntuserver yamasını kullanmaktadır .
Aşağıdaki tabloda minimum sistem gereksinimleri verilmiştir .
Yüklenen Sürüm
Bellek
Sabit Disk Alanı
Server ( 6 . 10 sürüm )
64 megabyte
500 megabyte
Sunucunuzun görevine bağlı olarak donanımlarınızı yükseltmenizde fayda vardır . Yukarıdaki minimum konfigürasyon ile örneğin web barındırabilir , email hizmeti verebilirsiniz .
Mutlaka Yedek Alın!
Ne olursa olsun , mutlaka yedek almanızı öneririm . Bunun için RAID hakkında bilgi alarak , Raid seçeneklerini kullanarak yapabilirsiniz . Eğer RAID kullanmak istemiyorsanız çeşitli yedekleme ( backup ) yöntemlerini kullanabilirsiniz . Uzman bir Linux kullanıcısı kesinlikle yedek almaya ve yedekleme sistemlerini kullanmaya özen göstermelidir .
Linkler:
Ubuntu server"in son sürümüne aşağıdaki linkten ulaşabilir ve işlemci mimarinize göre “Server install CD” başlığı altından cd imajını ISO formatında indirebilirsiniz .
http://releases . ubuntu . com/edgy/
CD İLE KURULUMA BAŞLAMAK:
Öncelikle CD"nizi CD-ROM sürücünüze takın . Burada BIOS ayarlarınızdan ön yüklenecek donanımın CD-ROM olduğundan emin olun ve CD"nizi taktıktan sonra bilgisayarınızı kapatıp açın . Daha sonra bilgisayarınız CDROM içinde bulunan Ubuntu Server CD"sini çalıştıracak ve karşınıza kurulum ekranı gelecektir . Bu rehberde maalesef kurulum adımları anlatılmayacaktır . Bunun sebebi rehberin “ileri seviye” değerini korumak içindir .
Karşınıza çıkan Kurulum Menüsü"nde yardım almak için F1 tuşuna basabilirsiniz .
Kurulumu başlatmak için , yön tuşları ile “Install to the hard disk” seçeneğininin üzerine gelip Enter tuşunuza basınız .
Sunucunuz sadece bir web sunucu görevini üstlenecekse , yine yön tuşları ile “Install a LAMP server” seçeneğinin üzerine gelip Enter tuşuna basınız . Bu tür kurulumda otomatik olarak Linux sistemi , Apache web sunucu yazılımı , MySQL veritabanı ve PHP , Perl , Python paketleri yüklenecektir . LAMP"ın açılımı “Linux Apache MySQL PHP” dir .
Bir bilgisayarın Web sunucusu olması için normalde bu paketler yeterlidir ve Ubuntu bu ihtiyacınızı karşılamakta , sizi paket kurulumu dertlerinden kurtarmaktadır .
APT-GET PAKET YÖNETİM SİSTEMİ:
Apt-Get paket yönetim sistemi Debian GNU\Linux için geliştirilmiş bir paket yönetim sistemidir . Açılımı Advanced Package Tool"dur . APT sizi bir paketi kurarken derleme aşamalarından kurtarmaktadır . Bunun yanında paketler resmi sunuculardan indirildiğinden daha güvenlidir ve yeni bir güvenlik yaması çıktığında sisteminiz otomatik olarak güncellenebilir . Apt-Get paket yönetim sistemi bütün Ubuntu GNU\Linux dağıtımlarında da ön tanımlı olarak gelmektedir . Apt-Get kullanarak , bir paket kurabilir , paket hakkında bilgi alabilir ve silebilirsiniz . Dilerseniz kuracağınız programın bağımlı olduğu paketleri de kurabilir ancak bu aşamada sisteme sizin isteğinizde başka ekstra kurulum yapılacağı için sizden onay alacaktır .
Paket Kurulumu:
Örneğin traceroute paketini kurmak istiyorsak aşağıdaki komutu terminalde giriyoruz:
sudo apt-get install traceroute
Kurulu olan bir paketi kaldırmak:
Kurduğumuz bir paketi kaldırmak için aşağıdaki komutu terminalde giriyoruz:
sudo apt-get remove traceroute
Paket arşivini güncellemek:
Paket listemizi güncellemek için aşağıdaki komut işimizi görecektir:
sudo apt-get update
Kurulu programları güncellemek:
Tüm kurulu paketlerimizi güncellemek istiyorsak şu komutu kullanalım:
sudo apt-get upgrade
Tüm sistemi yükseltmek:
Eğer tüm sistemimizi güncellemek istiyorsak şu komutu kullanalım:
sudo apt-get dist-upgrade
APTITUDE ILE PAKET YÖNETİMİ
Aptitude ile paket yönetimi nerede ise apt-get ile hemen hemen aynıdır . Daha detaylı bilgi almak için man aptitude komutunu kullanabilirsiniz .
PAKET DEPOLARININ YAPILANDIRILMASI
Apt-Get ile paket kurarken , apt-get aracı gerekli paketi internet üzerinde bulunan paket depolarından alıp getirecek ve sisteminize çalışabilecek şekilde kuracaktır .
Bu paket depolarının indeksi /etc/apt/ dizini altında sources . list dosyasında tutulmaktadır .
Örnek bir sources . list dosyası çıktısı aşağıdadır;
deb http://tr . archive . ubuntu . com/ubuntu/ edgy main restricteddeb-src http://tr . archive . ubuntu . com/ubuntu/ edgy main restricted## Major bug fix updates produced after the final release of the## distribution . deb http://tr . archive . ubuntu . com/ubuntu/ edgy-updates main restricteddeb-src http://tr . archive . ubuntu . com/ubuntu/ edgy-updates main restricted## Uncomment the following two lines to add software from the "universe"## repository . ## N . B . software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu## team , and may not be under a free licence . deb http://tr . archive . ubuntu . com/ubuntu/ edgy universedeb-src http://tr . archive . ubuntu . com/ubuntu/ edgy universe## Uncomment the following two lines to add software from the "backports"## repository . ## N . B . software from this repository may not have been tested as## extensively as that contained in the main release , although it includes## newer versions of some applications which may provide useful features . ## Also , please note that software in backports WILL NOT receive any review## or updates from the Ubuntu security team . deb http://tr . archive . ubuntu . com/ubuntu/ edgy-backports main restricted universe multiversedeb-src http://tr . archive . ubuntu . com/ubuntu/ edgy-backports main restricted universe multiversedeb http://security . ubuntu . com/ubuntu edgy-security main restricteddeb-src http://security . ubuntu . com/ubuntu edgy-security main restricted
EKSTRA PAKET DEPOLARI EKLEMEK
Sunucunuzu kurduğunuzda sources . list dosyanız oluşturulacağı ve her an apt-get"in paket kurmaya hazır olduğu gibi , dilerseniz ekstra depoları da kullanabilirsiniz .
Fakat ekstra depolardan kurduğunuz bir paket dolayısı ile çıkacak sorunlardan Ubuntu ve depo yöneticileri sorumlu olmazlar .
Debian ve Ubuntu"nun paket felsefesinde “kararlı” ve “kararsız” mantığı yatmaktadır . Örneğin kararlı bir depodan kurulduğu sürece sunucunuz güvenlidir . Fakat kararsız ekstra depolar ekleyerek kurduğunuz paketlerden çıkacak sorunlardan sorumlu tutulmazlar . Sisteminiz de bu şekilde kararlı sunucu veya kararsız sunucu olarak anılacaktır .
Ekstra bir paket deposunu siz kendiniz el ile /etc/apt/ dizini altında bulunan sources . list dosyanızı herhangi bir editör ile açarak ekleyebilirsiniz .
Örneğin java"ya ihtiyaç duyuyorsanız aşağıdaki ekstra depoları sources . list dosyanıza eklemelisiniz .
#java icin ekstra depolar
deb http://us . archive . ubuntu . com/ubuntu edgy main restricted
deb http://us . archive . ubuntu . com/ubuntu edgy universe multiverse
Burada gördüğünüz gibi resmi bir ubuntu deposu olan archive . ubuntu . com "un universe/multiverse paketleri sunan back port depolarından birini kullandık .
AĞ AYARLARI
Ubuntu GNU\Linux"un server sürümü ile beraber masaüstü yönetimi gelmemektedir . Ben hiçbir zaman sunucu bilgisayarlarınızda masaüstü yönetimi ( örneğin GNOME , Fluxbox gibi ) kullanmanızı önermem . Sunucuya ek bir işlem hacmi getireceği gibi ortaya güvenlik zaafiyeti de çıkarabilir .
Ubuntu server sürümü , Linux kernel"ine bağlı olarak , nerede ise tüm ağ kartlarını tanımaktadır .
Bu ağ kartı bilgilerini /etc/network dizini altında interfaces dosyasında tutmaktadır .
Örnek bir interfaces dosyasının içeriği aşağıdaki gibidir .
anabina-27-gw@ozgur:/home/ozgur# cat /etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback
auto eth0
iface eth0 inet static address 20 . 20 . 20 . 20 netmask 255 . 255 . 255 . 0 network 20 . 20 . 20 . 0 broadcast 20 . 20 . 20 . 255 gateway 20 . 20 . 20 . 1
Burada birinci ağ kartımız olan eth0 için gerekli bilgileri girdik . Genelde ethernet kartları eth0 , eth1 , eth2 olarak isimlendirilirler . Örneğimizde eth0 arayüzünün DHCP"dan IP adresi bilgilerini almasını istersek şu şekilde tanım yapmalıyız;
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
Ayrıca bilgisayarınızın DNS adreslerini de çözümleyebilmesi için /etc/ dizini altındaki resolv . conf dosyanızı da doğru nameserver ( NS ) kayıtları girerek düzenlemelisiniz .
kopru-11-br@ozgur:/home/ozgur# cat /etc/resolv . conf
search mydomain . com
nameserver 2 . 2 . 2 . 2
Sunucu bilgisayarınız isim çözümlendirmesini buradaki nameserver olarak tanımladığınız sunucu tarafından yapacaktır .
TCP/IP
TCP/IP "nin açılımı “Transmission Control Protocol and Internet Protocol"dur . Adından da anlaşılabileceği gibi bir bilgisayara sayısal ağ adı atamaya yarar . Tüm internet veri iletişimleri TCP/IP ile yapılır . 1970 yılında Amerika"nın Defense Advanced Research Projects Agency ( DARPA ) projesi ile beraber geliştirilmiştir .
Bir önceki bölümüzde ağımızı yapılandırırken ağ kartımız için çeşitli değerler belirtmiştik . Dilerseniz gelin bu belirtmiş olduğumuz değerlerin üzerinden geçelim .
IP Adresi ( IP Address )
IP adresi bilgisayarınızın almış olduğu eşi olmayan sayısal ağ kimliğidir . IP adresi sayesinde internett üzerindeki diğer IP adreslerine sahip bilgisayarlar ile iletişim kurabilir .
Netmask
Belirlemiş olduğunuz IP adresinin yerel mi yoksa uzak mı olduğunu belirleyen ağ maskesidir .
Network Address
Gateway Address
interfaces dosyanızda belirlediğiniz bu satır sunucunuzun başka bir bilgisayara ulaşırken hangi sunucu üzerinden geçeceğini belirtir . Gateway bazen bir router ( yönlendirici ) ya da switch ( ağ anahtarı ) olabilir . Kısaca sunucunuzu ağa bağlayan alettir .
Nameserver Adress
Bir önceki bölümümüzde de belirtmiş olduğumuz gibi nameserver sunucunuzun DNS ( Domain Name System ) isim çözümlemesi yapacağı sunucuyu belirtmek için kullanılır . Burada belirtmiş olduğunuz sunucunun DNS hizmeti veriyor olması gerekmektedir .
Ayrıca man interfaces ve man resolv . conf yazarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz .
GÜVENLİK DUVARI YAPILANDIRILMASI
Ubuntu GNU\Linux dağıtımı ile beraber Linux çekirdeğinde ön tanımlı olarak Netfilter paketi gelmektedir . Netfilter"in yeni adı “iptables” tir . Netfilter modern bir güvenlik duvarı ( firewall ) "dır . Netfilter"i kullanarak sunucunuzu güvenli hale getirebilir ve ağ trafiğini yönlendirebilirsiniz . Hemen bir örnek verelim ve iptables kullanımını aşağıdaki örneği açıklayarak tanımlayalım .
sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10 . 10 . 10 . 0 . 0/16 -o eth0 -j MASQUERADE
-t nat tanımı , kuralımızın nat tablosuna yazılacağını gösterir .
-A POSTROUTING tanımı , kuralımızın routing"den sonraki zincire ekleneceğini gösterir .
Not: POSTROUTING SNAT ( source nat ) için kullanılır . DNAT için ( destination nat ) PREROUTING tanımını kullanmalısınız .
-s tanımı ise , hangi IP adresi veya adresleri için kuralın geçerli olacağını belirtir .
-o eth0 tanımı ise , hangi ağ arayüzü için kuralın işletileceğini belirtmektedir .
-j MASQUERADE tanımı ise , forward edilen paketi ( -j jump ) maskeleneceğini belirtir .
Log Tutmak:
Bütün GNU\Linux dağıtımları syslog ile sistem logunu tutmakta ve bunu /var/log dizini altında
tutmaktadır . Terminalde aşağıdaki komutu vererek log dosyanızı takip edebilirsiniz .
tail -f /var/log/syslog
Güvenlik duvarımızın logunu da syslog ile tutabiliriz . Aşağıdaki örnek 80 portumuza yapılan yeni bağlantıları syslog dosyamıza yazacaktır .
sudo iptables -A INPUT -m state --state NEW -p tcp --dport 80 -j LOG --log-prefix
"NEW_HTTP_CONN: "
Ayrıca komut satırı yerine GUI bir arayüz kullanarak güvenlik ayarlarınızı yapmak isterseniz Firestarter paketini indirip kullanabilirsiniz .
sudo apt-get install firestarter
OpenSSH SUNUCUSU YAPILANDIRILMASI
Sunucunuza uzaktan güvenli bir şekilde bağlantı sağlamak istiyorsanız kesinlikle OpenSSH ( Open Secure Shelli ) kullanmanız gerekmektedir .
Sadece uzaktaki sunuculara bağlanmak ama ssh servis hizmeti vermek istemiyorsanız aşağıdaki komut ile ssh-client"i apt-get yardımı ile indirmelisiniz .
sudo apt-get install openssh-client
OpenSSH servisini , sunucunuza kurmak için aşağıdaki komutla ssh-server paketini indirmelisiniz .
sudo apt-get install openssh-server
SSH sunucunuzun ayarlarını /etc/ssh/sshd . config dosyanızı düzenleyerek yapabilirsiniz . Yardım almayı düşünürseniz man sshd_config komutu çıktısını okuyunuz .
Daha sonra SSH servisini aşağıdaki komut ile çalıştırabilirsiniz .
sudo /etc/init . d/ssh restart
SSH servisi TCP 22 portundan hizmet vermektedir . Fakat bu bilinen bir port olduğundan önemli sunucular sadece ulaşması gerekenler için gizli bir porttan da başlatılabilir . Bunun için ayar dosyasını düzenlemeniz gerekmektedir .
sudo cp /etc/ssh/sshd_config /etc/ssh/sshd_config . original
sudo chmod a-w /etc/ssh/sshd_config . original
FTP SUNUCUSUNUN YAPILANDIRILMASI
FTP"nin açılımı “File Transfer Protocol” yani Dosya Aktarım Protokolu"dur . Sunucu/istemci mimari modelini kullanarak çalışır . Bir sunucuda FTP servisi aktif ise uzaktan bir kullanıcı ftp client ile bağlanarak dosya aktarabilir .
Ubuntu GNU\Linux ile proftpd , vsftpd paketleri de gelmektedir . Dilediğinizi kullanmakta özgürken bu rehberde vsfptd üzerinde duracağız .
Öncelikle paketimizi indirelim .
sudo apt-get install vsfptd
vsftpd servisinin ayar dosyası /etc/ dizini altındaki vsftpd . conf "tur .
Örneğin bir tanımı değiştirerek FTP sunucumuzu ayarlayalım .
Aşağıda belirtilen ve /etc/vsftpd . conf dosyasında bulunan parametrelerimiz anonymous kullanıcıların ftp üzerinden sunucumuza ulaşıp ulaşamayacağını tanımlayan değerlerdir .
anonymous_enable=YES
anonymous_enable=NO
FTP sunucunuzu başlatmak için aşağıdaki komutu vermeniz yeterlidir .
sudo /etc/init . d/vsftpd start
NFS SUNUCUSUNUN YAPILANDIRILMASI
NFS"in açılımı “Network File System” olmakta ve Ağ Dosya Sistemi anlamına gelmektedir . NFS servisini kullanarak bir sunucudaki dosyayı , başka bir sunucuya da export ederek kullanabilirsiniz .
Bunun için yapmanız gereken aşağıdaki paketi yükleyerek Linux kernel"ine NFS desteği vermektir .
sudo apt-get install nfs-kernel-server
Paylaştırılacak dosya bilgilerinizi /etc/exports dosyanızdan tanımlayabilirsiniz .
Örneğin /home dizinini paylaştırmak istiyorsak aşağıdaki gibi bir satır ekleriz .
/home * ( rw , sync , no_root_squash )
Burada parantez içerisindeki ilk tanımda gördüğünüz gibi rw yani read/write ( okuma ve yazma ) yetkisi vermiş oluyoruz . Sadece okuma yetkisi vermek için ro tanımlayabiliriz .
Aşağıdaki komutu terminalimizde işleterek NFS servisini de başlatmış olacağız .
sudo /etc/init . d/nfs-kernel-server start
Diğer sunucudan paylaştırdığımız NFS paylaşımına ulaşmak için aşağıdaki komuutu giriyoruz .
sudo mount ozgur . ozgurkaratas . com:/home /srv/paylasim
Bu komut uzaktaki ozgur . ozgurkaratas . com makinesinde NFS ile paylaşılmış olan /home dizinini local sunusunuzda /srv/paylasim dizinine bağlayacaktır .
Eğer devamlı bağlanmasını istiyorsanız /etc/fstab dosyasına aşağıdaki gibi bir tanım girmelisiniz .
ozgur . ozgurkaratas . com:/home /srv/paylasim nfs rsize=8192 , wsize=8192 , timeo=14 , intr
DHCP SUNUCUSUNUN YAPILANDIRILMASI
DHCP"nin açılımı “Dynamic Host Configuration Protocol” dür . DHCP protokolunu kullanarak ağınızda bulunan bilgisayarlara , tanımladığınız IP havuzlarından , IP adresi ve çeşitli bilgiler dağıtabilirsiniz .
Bu sayede istemci ( client ) bilgisayarlar herhangi bir ayar yapmaksızın otomatik olarak IP alarak ağa çıkabilirler .
Bunun için öncelikle DHCP server paketini sunucumuza indirelim .
sudo apt-get install dhcp3-server
Paketimiz inip kurulduktan sonra artık /etc/dhcp/dhcpd . conf dosyamızı ayarlayarak ağdaki bilgisayarlara IP adresi , gateway adresi , DNS adresi ve netmask atayabiliriz .
Örnek bir ayar dosyasının içeriği aşağıdaki gibidir;
# Örnek /etc/dhcpd . conf Dosyasıdefault-lease-time 600;max-lease-time 7200;option subnet-mask 255 . 255 . 255 . 0;option broadcast-address 192 . 168 . 1 . 255;option routers 192 . 168 . 1 . 254;option domain-name-servers 192 . 168 . 1 . 1 , 192 . 168 . 1 . 2;option domain-name "ozgurkaratas . com";subnet 192 . 168 . 1 . 0 netmask 255 . 255 . 255 . 0 {range 192 . 168 . 1 . 10 192 . 168 . 1 . 100;range 192 . 168 . 1 . 150 192 . 168 . 1 . 200;}
Buradaki tanıma göre DHCP sunucumuz ağdaki bir bilgisayara istek gönderdiğinde 192 . 168 . 1 . 10 ile 192 . 168 . 1 . 100 arasında bir IP atayacak ve nameserver olarak 192 . 168 . 1 . 1 kaydını girecektir .
BIND SUNUCUSUNUN YAPILANDIRILMASI
Bind bilinen en ünlü ve en çok kullanılan DNS sunucularından biridir . ISC tarafından geliştirilmiştir . Açılımı Berkeley Internet Naming Daemon"dur . IP adreslerine karşılık gelen isimlerin sunuculuğunu üstlenir ve bilgisayarınızın nameserver olarak çalışması için kurulması gerekmektedir .
Aşağıdaki komutu kullanarak apt-get yardımı ile bind9 paketini sisteminize indirebilirsiniz .
sudo apt-get install bind9
Bind"in ayar dosyaları /etc/bind dizini altında durmaktadır ve bir domain kaydı girmek için named . conf dosyasına gerekli satırları eklemeniz gerekmektedir .
Örneğin bir domain barındırmak için named . conf dosyanıza aşağıdaki tanımları girmeniz gerekmektedir .
zone "1 . 168 . 192 . in-addr . arpa" IN { type master; file "/etc/bind/db . 192 . 168 . 1";};zone "ozgurkaratas . com" IN { type master; file "/etc/bind/db . ozgurkaratas . com";};
Bu iki satırdan da anlayacağınız gibi 192 . 168 . 1 ile başlayan IP adreslerini tuttuğumuzu ve ozgurkaratas . com"a DNS hizmeti verdiğimizi tanımlamış olduk . 192 . 168 . 1 . 5 IP adresini www . ozgurkaratas . com "a yonlendirmek için file ile belirtilen dosyaları oluşturup içerisine yazmamız gerekmektedir .
db . 192 . 168 . 1 dosyasına “5 IN PTR www . ozgurkaratas . com . ” db . ozgurkaratas . com dosyasına ise “www IN A 192 . 168 . 1 . 5” satırlarını ekledikten sonda Bind"i start edebiliriz .
sudo /etc/init . d/bind start
Uzaktaki aynı ağda nameserver olarak sizi tanımlamış bir makineden nslookup www . ozgurkaratas . com komutunu vererek çalışıp çalışmadığını test edebilirsiniz .
YAZICI SUNUCUSUNUN YAPILANDIRILMASI
Ubuntu sunucumuzu eğer Yazıcı Sunucusu olarak hizmet verecek şekilde yapılandırmak istersek CUPS"u kullanmamız gerekmektedir . CUPS"un açılımı “Common Unix Printing System” dir . Adından da anlaşılacağı gibi yazıcı hizmeti vermek için genel olarak CUPS kullanılır .
CUPS"u kurmak için terminal satırında aşağıdaki komutu vererek CUPS"u sunucumuza indirelim .
sudo apt-get install cupsys cupsys-client
CUPS servisinin ayar dosyaları /etc/cups altında bulunmaktadır . Temel servis ayar dosyası ise cupsd . conf "tur .
Her zaman olduğu gibi conf dosyamızın bir orjinal yedeğini almalıyız .
sudo cp /etc/cups/cupsd . conf /etc/cups/cupsd . conf . original
sudo chmod a-w /etc/cups/cupsd . conf . original
Herşeyden önce cupsd . conf dosyamızda ServerAdmin tanımını ayarlamamız gerekmektedir .
ServerAdmin root@ozgurkaratas . com
Ardından CUPS servisini restart etmek için aşağıdaki komutu girelim .
sudo /etc/init . d/cupsys restart
Daha sonra /etc/cups/cups . d/ports . conf dosyamızdan CUPS"un hizmet vereceği ağı belirlememiz gerekmektedir .
Listen 127 . 0 . 0 . 1:631 # existing loopback Listen
Listen /var/run/cups/cups . sock # existing socket Listen
Listen 192 . 168 . 10 . 250:631 # Listen on the LAN interface
Burada gördüğünüz gibi CUPS servisi 631 portundan hizmet vermektedir . Aşağıdaki komut ile bunu seyredebiliriz .
$netstat -plutn |grep 631
Dilerseniz Listen print . ozgurkaratas . com:631 ekleyerek domain ismine göre de hizmeti başlatabilirsiniz .
WEB SUNUCUSUNUN YAPILANDIRILMASI
Apache en yaygın kullanılan HTTPD web sunucusudur . Bütün Web Programlama dillerini desteklediği gibi virtualhost tanımlama , SSL desteğini de beraberinde getirmektedir .
Ubuntu sunucumuzda Web hizmeti vermek istiyorsak aşağıdaki komutla apache"i yükleyelim .
sudo apt-get install apache2
Apache"nin yeni versiyonu Apache2"dir . Apache2"nin ayar dosyaları /etc/apache2 dizininde bulunmaktadır ve apache2 . conf temel ayar dosyasıdır .
Web yayını yapacağımız siteler ile ilgili ayarlar ise ( örneğin virtualhost , ssl ) /etc/apache2 dizini altındaki sites-available dizini altındaki /etc/apache2/sites-available/default dosyasında tutulmaktadır .
Eğer Apache2 ile MySQL etkileşimi kuracaksak aşağıdaki komutla apache için mysql kütüphanelerini ( library ) kurmalıyız .
sudo apt-get install libapache2-mod-auth-mysql
Eğer SSL ( HTTPS ) olarak web sunucumuzun çalışmasını istiyorsak aşağıdaki komutu girin .
sudo a2enmod ssl
Daha sonra sertifika oluşturarak sertifika tanımlarımızı aşağıdaki gibi ayar dosyamıza ekleyebiliriz .
SSLEngine on
SSLOptions +FakeBasicAuth +ExportCertData +CompatEnvVars +StrictRequire SSLCertificateFile /etc/ssl/certs/ozgurkaratas . com . crt
SSLCertificateKeyFile /etc/ssl/private/ozgurkaratas . com . key
Apache2 sunucumuzun HTTPS ( SSL destekli ) çalışması için son olarak ports . conf dosyamıza aşağıdaki satırı ekleyelim .
Listen 443
Son olarak apache sunucumuzu restart ettikten sonra herhangi bir istemciden ( client ) https://makine-adresi . com şeklinde bağlanabiliyor olacağız . Eğer SSL aktif etmedi iseniz http:// şeklinde deneyebilirsiniz .
sudo /etc/init . d/apache2 restart
PHP5 Web Programlama Dili
Apache2 sunucumuzu kurduktan sonra PHP"i de kurmamız gerekecektir . Her ne kadar HTML"de yaygın olarak kullanılsa da artık tüm akıllı siteler PHP programlama dili ile tasarlanmaktadır . PHP web geliştirmek için en ideal dildir . Ayrıca barındırdığınız web siteleri eğer PHP ile tasarlandı ise , sitelerin çalışması için PHP kurmanız gerekecektir .
Ubuntu hali hazırda PHP desteğini de vermektedir . Yüklemek için aşağıdaki komutu kullanın .
sudo apt-get install php5-common php5 libapache2-mod-php5
Eğer PHP5 için CGI desteğini de aktif etmek istiyorsak aşağıdaki komutla paketimizi yükleyelim .
sudo apt-get install php5-cgi
PHP aynı zamanda MySQL veritabanı ile iletişim kurabilmektedir . Bir sonraki konumuzda kurulumunu anlatacağımız MySQL için PHP desteğini sağlamak için aşağıdaki paketi yüklemeliyiz .
sudo apt-get install php5-mysql
MySQL ile çalıştığı gibi PHP , PostgreSQL veritabanı ile de etkileşim sağlayabilmektedir . Bunun için aşağıdaki paketi apt-get yardımı ile kurmamız gerekmektedir .
sudo apt-get install php5-pgsql
Son olarak Apache sunucumuzu restart etmemiz gerekmektedir;
sudo /etc/init . d/apache2 restart
Test için küçük bir script yazıp deneme . php olarak kaydettikten sonra /var/www dizini altına atalım ve web tarayıcımızdan http://ozgurkaratas . com/deneme . php şeklinde çalıştıralım .
Açılan sayfada PHP ile ilgili bilgi gelecektir .
PROXY SUNUCUSUNUN YAPILANDIRILMASI
Ubuntu GNU\Linux server sürümünüz tam anlamı ile bir sunucudur ve dünya üzerindeki en sağlam sunucu dağıtımı olan Debian GNU\Linux altyapısını kullanmaktadır .
Eğer sunucunuz ile kullanıcılarınıza Proxy hizmeti ( vekil sunucu ) vermek istiyorsanız Squid paketini yüklemeniz gerekmektedir . Squid çok iyi bir vekil sunucu yazılımıdır .
Squid proxy sunucusunu yüklemek için aşağıdaki komutu terminalden verelim .
sudo apt-get install squid squid-common
Squid ayar dosyaları /etc/squid dizini altında tutulur ve temel ayar dosyası squid . conf dosyasıdır .
Her zaman olduğu gibi ayar dosyamızın bir yedeğini almamız iyi olacaktır . Çünkü bana göre en zor ayarlanan yapıya sahip servislerden biri de Squid"dir . Bunun sebebi dilenirse milyonlarca kişinin web isteğini bu servis üzerinden geçirebilmeniz ve ayar dosyasının karmaşıklığıdır .
sudo cp /etc/squid/squid . conf /etc/squid/squid . conf . original
sudo chmod a-w /etc/squid/squid . conf . original
Ayar dosyası karmaşık olmasına rağmen apt-get yardımı ile kurmuş olduğunuz Squid , sisteminize indirilir ve çalışması için gereken minimum ayarlar yapılarak servisi başlatabileceğiniz şekilde ayar dosyası da beraberinde gelir .
Fakat sizin değiştirmeniz gereken tanımlar da ayar dosyasında yok değildir . Bu tanımların üzerinden beraberce geçelim .
http_port 3128 : Bu tanım squid"in hangi porttan hizmet vereceğini belirtir . visible_hostname gwozgur : Bu satır sunucunuz isim bir isim belirtmenizi sağlar .
Not: visible_hostname tanımı yapılmadığında Squid çalışmayabilmektedir .
acl ic_network src 192 . 168 . 10 . 0/24 : Bu satırla Squid"in hangi ağa hizmet vereceğini belirliyoruz . http_access allow ic_network : Bu satır ile üstte belirlediğimiz ACL kuralına izin veriyoruz .
Daha sonra Squid"i restart edelim ve ağdaki tanımladığımız network"ten herhangi bir bilgisayarın web tarayıcısından proxy ayarı yaparak internete çıkarak test edelim .
sudo /etc/init . d/squid restart
VERSİYON KONTROL SİSTEMİNİN YAPILANDIRILMASI
Genellikle proje geliştirme ( development ) ortamlarında , kodunuz üzerinde versiyon kontrolü yapmak istediğiniz zaman ihtiyaç duyduğunuz anda yardımınıza koşan yazılımın adı Subversion"dur .
Aşağıdaki komut ile Subversion"u sisteminize kurabileceğiniz gibi Apache web sunucusu ile beraber çalışarak , web üzerinden de kodlarınıza ulaşılmasını sağlayabilirsiniz . Bunun için apache svn kütüphanelerini ( library ) kurmamız gerekiyor .
sudo apt-get install subversion libapache2-svn
Hemen ardından örnek bir proje oluşturun .
svnadmin create /srv/svn/repos/ozgurproject
Daha sonra aşağıdaki komutu kullanalım .
svn co file:///srv/svn/repos/ozgurproject
Apache tarafından da HTTP protokolü üzerinden Subversion kullanabilmek için apache2 . conf dosyasına aşağıdaki tanımları girmelisiniz .
DAV svn
SVNPath /srv/svn/repos
AuthType Basic
AuthName "Lutfen Kullanici adi ve sifrenizi giriniz"
AuthUserFile /etc/subversion/passwd
Require valid-user
Daha sonra kullanıcı adı ve şifrelerini /etc/subversion/passwd dosyasına ekleyelim . Bunun için aşağıdaki komutu girmemiz yetecektir .
htpasswd2 /etc/subversion/passwd username ( örneğin okaratas )
Artık eklediğimiz kullanıcı aşağıdaki komut ile proje kodunu şifresini girerek indirebilir .
svn co http://server-adres/svn
VERITABANI YONETIMI
Ubuntu sunucunuz üzerinde veritabanı yönetebilirsiniz . Bunun için yaygın olarak MySQL kullanılsa da , PostgreSQL"de Oracle tadında Linux çözümüdür . Hem MySQL hem de PotgreSQL Ubuntu depolarında kullanmanız için hazırdır .
Mysql Veritabanının Yapılandırılması
MySQL , çok kullanıcılı SQL veritabanı sunucusudur . Bugün dünya üzerinde kullanımı her geçen gün artmaktadır .
MySQL"i sunucunuza kurmak için aşağıdaki paketleri indirin .
sudo apt-get install mysql-server mysql-client
Komutun hemen ardından MySQL sisteminize kurulmuş ve çalışıyor olacaktır .
sudo netstat -plutn | grep mysql
Yukaridaki komutun çıktısında da göreceğiniz gibi MySQL sunucunuz dışarıdan erişime kapalı , sadece lokalden ulaşılabilecek şekilde kurulmaktadır . Dilerseniz /etc/mysql/my . cnf dosyasında Bind satırını bularak hizmet vereceği IP adresini belirleyebilirsiniz .
Not: Ayar dosyasında BIND: 127 . 0 . 0 . 1 olarak görünmesi durumunda sadece lokalden erişilebilir .
Daha sonra ilk yapmanız gereken mysql için root şifresi oluşturmaktır .
sudo mysqladmin -u root password yenirootşifresi
Sonrasında aşağıdaki komut ile mysql"e ulaşabilirsiniz .
$mysql -u root -p Password:
PostgreSQL Veritabanının Yapılandırılması
PostgreSQL yüksek veriler saklayabileceğiniz , çok güçlü bir rdbms ( Relational Database Management System ) sunucusudur .
Ubuntu üzerinde PostgreSQL kurmak için aşağıdaki paketleri indirmeniz gerekmektedir .
sudo apt-get install postgresql
PostgreSQL"de MySQL"in tam tersine önce database daha sonra kullanıcı oluşturulur . Fakat bundan önce gerekli izin ayarlarını belirlememiz gerekiyor .
PostgreSQL"in ayar dosyaları /etc/postgresql/ dizini altında main/ klasöründeki postgresql . conf dosyasında tutulmaktadır . Bu dosyada ilk yapmanız gereken aşağıdaki değeri bularak düzenlemektir .
#tcpip_socket = false
Daha sonra pg_hba . conf dosyasında gerekli izinleri ayarlayalım .
local all postgres trust sameuser
Ardından PostgreSQL servisini tekrar başlatalım .
sudo /etc/init . d/postgresql start
Artık PostgreSQL sunucumuza bağlanabiliriz . Komut satırından aşağıdaki komutu girin .
$psql -U postgres -d template1
Son olarak psql"imizin yetkili kullanıcısı olan postgres kullanıcısı için şifre tanımlayalım .
template1=# ALTER USER postgres with encrypted password "yenişifre";
Artık PostgreSQL sunucumuz kullanıma hazırdır .
MAIL SUNUCUSU YAPILANDIRILMASI
Ubuntu GNU\Linux dağıtımı üzerinde Sendmail , Qmail gibi mta ( mail transfer agent ) "lar kullanabilirsiniz . Fakat biz burada artık her dağıtımda default olarak gelen ve dünya üzerinde en çok tercih edilen Postfix üzerinde duracağız .
Postfix her yönden sendmail ve qmail"i geride bırakan bir mta"dır . Sendmail çıktığı yıllarda çok kullanılmış fakat bir türlü bug"ların sonu gelmemiştir . Daha sonra qmail duyuruldu . Qmail ise kurulumu zor fakat güvenli bir mta idi . Sonrasında Postfix sendmail özellikleri ile ve qmail güvenilirliğini içeren bir şekilde ortaya çıktı . Hem sendmail severleri , hem de qmail"a güvenenleri kendisine hayran bıraktı .
Postfix"i sunucunuza yüklemek için aşağıdaki komutu verin .
sudo apt-get install postfix
Ardından Postfix"i kişisel yapılandırabilmek için aşağıdaki komutu vermeniz gerekmektedir .
sudo dpkg-reconfigure postfix
Yapılandırma işlemlerinden sonra Postfix"i start ettiğinizde çalışmaya ve mail göndermeye başlayacaktır . Test etmek için terminalde aşağıdaki komutu girin .
sudo /etc/init . d/postfix start
$mail -s “test” mail@adres . com
deneme
. ( dikkat! burada nokta var , nokta koyduktan sonra Enter tuşuna basıyoruz . )
Not: mail komutu sizde çalışmıyor ise apt-get install mailx paketini yüklemeniz gerekmektedir .
SASL Kurulumu:
Postfix"i kurduktan sonra kullanıcılarınızı ve şifrelerini doğrulayabilmek için SASL"i kurmanız gerekmektedir .
sudo apt-get install libsasl2 sasl2-bin
Ön tanımlı kurulan /var/run/saslauthd dizinini silin ve /var/spool/postfix altında saslauthd klasörünü oluşturun .
mkdir -p /var/spool/postfix/var/run/saslauthd rm -rf /var/run/saslauthd
Daha sonra /etc/default/saslauthd dosyanıza aşağıdaki satırları ekleyin veya varsa düzenleyin .
START=yes
PWDIR="/var/spool/postfix/var/run/saslauthd"
PARAMS="-m ${PWDIR}"
PIDFILE="${PWDIR}/saslauthd . pid"
MECHANISMS="pam"
Not: Dizin değişimi nedeni ile sorun yaşamamak içi aşağıdaki komutu işletin .
dpkg-statoverride --force --update --add root sasl 755 /var/spool/postfix/var/run/saslauthd
Test etmek için servisi başlatın ve aşağıdaki gibi terminalden test edin .
sudo /etc/init . d/saslauthd start
Test etmek için;
$telnet localhost 25
ehlo server <-- komutumuz bu
250-STARTTLS
250-AUTH LOGIN PLAIN
250-AUTH=LOGIN PLAIN
250 8BITMIME
IMAP SUNUCUSUNUN YAPILANDIRILMASI
Rehberin Postfix ile kısmında söylediğim gibi Postfix bir mta yani mail gönderme aracıdır . Çoğu insan Postfix"in tek başına mail sunucu olduğunu düşünür fakat durum bundan biraz farklıdır .
Kullanıcılarımızın maillerini POP ve IMAP üzerinden kontrol edebilmesi için , sunucumuza POP ve IMAP hizmeti veren Dovecot kurmamız gerekmektedir .
Dovecot çok güvenli bir sunucudur . Hem IMAP hem de POP desteği sunmaktadır . Bu sayede mail kullanıcılarınız dilerlerse maillerini sunucuda tutabilirler veya dilerlerse kendi makinelerine indirebilirler .
Dovecot"u hem imap hem de pop olarak kurmak için aşağıdaki komutu verelim .
sudo apt-get install dovecot-common dovecot-imapd dovecot-pop3d
Ardından /etc/dovecot/dovecot . conf ayar dosyamızda aşağıdaki satırları düzenleyelim .
protocols = pop3 pop3s imap imaps
pop3_uidl_format = %08Xu%08Xv
default_mail_env = mbox:~/mail:INBOX=/var/spool/mail/%u # ( for mbox )
Not: Genellikle mailleri Maildir formatında tutulur . Fakat son zamanlarda maillerin birikmesi , yönetimin zorlaşması ve mailleri aramanın zorlaşması nedeni ile mbox mailbox formatı kullanılmaktadır .
Son olarak Dovecot servisini start edelim .
sudo /etc/init . d/dovecot start
Artık test edebiliriz;
mail3@okaratas:~$ telnet localhost pop3
Trying 127 . 0 . 0 . 1 . . .
Connected to mail3-kavacik . ozgurkaratas . com .
Escape character is "^]" .
+OK Dovecot ready .
Dovecot sunucumuzu dilersek SSL desteği ile de çalıştırabiliriz . Bunun için dovecot . conf doyamıza aşağıdaki satırları ekleyelim .
ssl_cert_file = /etc/ssl/certs/dovecot . pem
ssl_key_file = /etc/ssl/private/dovecot . pem
ssl_disable = no
disable_plaintext_auth = no
ZAMAN SUNUCUSUNUN YAPILANDIRILMASI
Dilerseniz Ubuntu GNU\Linux sunucunuzda NTP ( Network Time Protocol ) zaman sunucusu kurarak tüm sunucuların tarih ve saatlerini hem güncel hem de senkronize hale getirebilirsiniz .
Zaten kurulum sırasında ntpdate paketi default olarak gelmektedir . ntpdate komutu ile makinenizin zamanını güncelleyebilirsiniz .
$ntpdate ntp . ozgurkaratas . com
Eğer zaman sunucusu kurup diğer tüm ağdaki bilgisayarlarınızın zamanını bu sunucu üzerinden senkronize etmek istiyorsanız aşağıdaki paketleri indirin .
sudo apt-get install openntpd
Daha sonra ntp ayar dosyasınızı ( ntpd . conf ) düzenleyerek , bilgisayarınızın zaman sunucusu olarak hizmet vermesini sağlayabilirsiniz .
DOSYA PAYLAŞIM SUNUCUSUNUN YAPILANDIRILMASI
Eğer sunucunuz bir Windows paket programının olduğu ağa hizmet veriyorsa , Windows paket programı ile sunucunuz arasında dosya paylaşımı yapmak için veya Windows bilgisayarların sunucunuza dosya aktarabilmesi için Samba kurmanız gerekmektedir .
Samba sunucusu , ağınızdaki Windows paket programını kullanan bilgisayarların Linux girmesine olanak sağlayan bir protokoldür .
Sunucunuzda Samba hizmeti verebilmeniz için sambayı yüklemeniz gerekmektedir .
sudo apt-get install samba
Samba servisinin yapılandırma dosyaları /etc/samba dizini altında durur ve temel ayar dosyası smb . conf dosyasıdır . Gerektiğinde detaylı bilgi almak için man smb . conf komutu ile bilgi alabilirsiniz .
Hep yaptığımız gibi samba"nın ayar dosyasını hemen yedekleyelim .
sudo cp /etc/samba/smb . conf /etc/samba/smb . conf . original
Windows bilgisayarların samba paylaşımına ulaşmasını sağlamak için aşağıdaki komutla bir şifre oluşturmalıyız .
sudo smbpasswd -a -m yazilim-grubu
Sadece samba kullanıcısı oluşturmak için aşağıdaki komutu kullanmalıyız .
smbpasswd -a okaratas
Ardından oluşturduğumuz kullanıcıların paylaşım üzerindeki haklarını belirlemek için smb . conf dosyamızı düzenlemeliyiz .
read list = @yazilim-grubu
write list = @network-grubu , okaratas
admin users = okaratas
Son olarak samba sunucumuzu restart ettikten sonra artık izin verdiğimiz şekilde oluşturduğumuz kullanıcılar paylaşımlara ulaşabilecektir . Test etmek için asağıdaki örnek komutu kullanabilirsiniz .
$smbclient //ozgurkaratas . com/sambadir -U okaratas
Gelişim:
Sürüm 1 . 0 Ocak 2007
Rehber Hakkında:
Bu rehberde evrensel bir Linux dağıtımı olan Debian GNU\Linux tabanlı Ubuntu GNU\Linux üzerinde sunucu kurulumu ve ayarları anlatılmıştır . Rehberin amacı ubuntuserver dağıtımı kullanıcılarının etkin bir şekilde sunucu servislerini kullanmalarını sağlamaktır . Bu rehberin “Sürüm 1 . 0” sürümü yeni ubuntuserver dağıtımlarına göre yükseltilecek ve zenginleştirilecektir . Siz de bu zenginleştirme ve yükseltme çalışmalarına katkıda bulunmak istiyorsanız kitap yazarına lütfen mail ile ulaşın .
Telif Hakkı:
Bu rehberin “Ubuntu GNU\Linux Sunucu Rehberi” 1 . 0 sürümünün telif hakkı Özgür Karataş"a aittir . Bu rehberi , Free Software Foundation tarafından yayınlanmış GPL Genel Kamu Lisansının 1 . 1 ya da daha sonraki sürümlerinin koşullarına bağlı kalarak kopyalayabilir , dağıtabilir ve/veya değiştirebilirsiniz .
Linux , Linus Torvalds adına kayıtlı bir ticari isimdir .
Yazar Hakkında:
GNU\Linux dünyası ile 1998 yılında tanışan Özgür Karataş , aynı zamanda FSF üyesi ve sıkı bir GNU felsefesi savunucusudur . Istanbul Universitesi , Mühendislik Fakültesi"nden 2004 yılında mezun olarak Bilgisayar Mühendisi sıfatını kazanmıştır . GNU\Linux Instructor sertikasına sahip olan sayın Karataş , 2003 yılında GNU\Linux Professional sertifikasına da sahip olmuştur . Şu an özel bir şirkette Network Yöneticisi olarak çalışmaktadır . Uzmanlık alanına giren , çeşitli Linux sunucu ve ağ servisleri hakkında türkçe dökümanlar , belgeler yayınlanmıştır . Resmi web sitesi www . ozgurkaratas . com
adresinden yazdığı belgelere ulaşabilirsiniz . Kendisine ulaşmak için ozgur@ozgurkaratas . com adresine mail atabilirsiniz .
http://www . ozgurkaratas . com