Yazıcı
YAZICI NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
Elektronik olarak veri yedekleme üniteleri ile karşılaştığımız zamanlardan beri , ufacık disklere yedekleyebildiğimiz verilerin büyüklüğü karşısında gözlerimizin kamaşsa bile verilerin kalıcı olarak saklanması için yüzyıllar boyunca kullanılan kağıdın vazgeçilmez olmasını hiç şüphesiz her geçen gün daha gelişmiş bir şekilde karşımıza çıkan yazıcı teknolojisi ile anlayabiliyoruz .
Elektronik ortamların basit ve kullanım kolaylığını bir yana bırakırsak , sayfalar arasında varolan bilgilerin insanoğlunu teknolojiden uzak daha sakin ve sessiz bir şekilde birçok veriye ulaştırması ve verilerin elektronik ortamlardan daha güvenli bir şekilde saklanacağı fikri , insanoğlunun daha uzunca yıllar kağıttan vazgeçemeyeceğinin kanıtıdır sanıyorum .
Yazıcıların ilk çıktığı dönemlerde bir süre sonra tozlu raflarda yer bulacağı düşüncesi hakimdi . Çünkü kağıt artık yedekleme için kullanılmayacaktı . Ama bu sektör daha kaliteli baskı , daha sessiz ve hızlı , renk bakımından daha zengin yazıcıların çıkması ile daha da gelişti . İlk yazıcıların daha hızlı çalışması hedeflenmediği için seri bağlantı kullanılarak bilgisayarımıza bağlanabiliyordu . Ama zaman ilerledikçe bilgisayarımızın her parçasında almak istediğimiz hızı yazıcılarda da görmek istememiz neticesinde paralel olarak bilgisayarımıza bağlanan yazıcılar tercih edilmeye başlandı .
Yazıcı bağlantısında bilgiler tek yönlü olarak bilgisayardan yazıcıya iletilir , ancak bunun yanında bazı kontrol kodları da veriler ile birlikte yollanır . Bu kodlar yazıcının çalışması için gereken uyarıların sisteme yapılması içindir , bu kodlar , yazıcıda kağıdın bittiği , kartuşun mürekkebinin yeterli olmadığı , kağıt yerleştirmede yapılan yanlışları uyarı olarak bize bildirmek içindir .
Yazıcı teknolojisindeki kalite kavramı sadece yazıcının hızı ile alakalı bir durum değildir . Yazıcının kendine ait bir micro işlemcisi , belleği vardır , yazıcının kalitesine bakıldığında bu ayrıntıların öne çıktığını ve yazıların kağıda döküldüğündeki baskı hızı ve birim alandaki nokta yoğunluğu da yazıcının kalitesi için önemli ayrıntılardır . Paralel yada seri olarak yazıcının bağlanmasının yazıcının kalitesi açısından çok fazla önemi yoktur . İlk dönemlerde çıkan yazıcıların dakikada yazdığı sayfa sayısı ve basılan karakter sayısı ile ölçülürken yeni çıkan renkli yazıcılar ile birlikte yazıcıların renk ve baskı kalitesi de önemli ölçütlerden olmaya başladı .
HANGİ YAZICI TERCİH EDİLMELİ?
Yazıcı alırken ihtiyaçlarınıza ve bütçenize göre karar vermeniz daha sonra karşınıza çıkacak sürpriz bütçe ve kalite sorunlarından daha az etkileneceğiniz anlamına gelir . Çünkü başta ucuz diye aldığınız yazıcı işinizi yarım bırakabileceği gibi ek bir masraf çıkaracaktır , en başta paraya kıyıp alacağınız pahalı bir yazıcı sizi yarı yolda bırakmadığı gibi uzunca bir süre ek bir maliyet getirmeyecektir .
Yazıcı çeşitlerine geçmeden önce gerek kataloglardan olsun gerekse internet'ten yazıcıların teknik özellikleri hakkında verilen bilgilerin ne anlama geldiği konusuna az çok değinelim .
Baskı hızı; Yazıcılardaki hız kavramı , yazıcının siyah beyaz ve renkli olarak dakikada yazdırabildiği sayfa sayısı ile alakalı bir durumdur . Kısa zamanda çok fazla çıktı almak zorunda olan kişilerin bu ayrıntıya dikkat etmeleri tavsiye edilir .
Çözünürlük; Yazıcının birim alandaki nokta yoğunluğu yazıcının çözünürlüğünü verir . Genellikle siyah beyaz baskılardaki nokta yoğunluğu ( dpi ) renkli baskılara göre daha azdır . Dpi sayısı arttıkça kalitede artacaktır .
Bellek; Yazıcılar bağlı oldukları bilgisayar kadar hızlı olmazlar , çıktı almak istediğiniz zamanlarda yazıcınızın sisteminizi çok fazla meşgul olmaması diğer uygulamaları kullanmada gecikme yaşanmaması anlamına gelir . Yazıcımızda bulunan bellek bilgisayarın gönderdiği bilgileri kaydederek bilgisayarınızı yazma işlemi için meşgul etmez . Şu an piyasada bulunan bazı yazıcılar , üzerlerinde bulunan USB port'u sayesinde flash belleklerdeki text yada yazıcıların tanıyabildiği dosyaları bilgisayarın göndermesine gerek duymadan direk yazıcıdan çıkarabiliyorlar .
Baskı boyutu;Çıktı almada kullanılan kağıt boyutudur , büyük boyutlu kağıtlara yazdırma yapmak istiyorsanız kağıt boyutunu ifade edene A4 , A3 , B4 , B5 gibi ifadelere dikkat etmeniz gerekir .
İşletim sistemi uyumluluğu , kağıt kapasitesi , güç gereksinimleri gibi ayrıntılarda yazıcınızın kalitesi açısından dikkat etmeniz gereken ayrıntılardır .
Arabirim; Yazıcınızın bilgisayarınıza bağlanacağı kablo bağlantı şeklini ifade eder , yazıcınızın birçok sistemde uyum sorunu yaşamasını istemiyorsanız ve paralel bağlantılarda yaşanan çakışmaların önüne geçmek istiyorsanız USB arabirimini destekleyen yazıcıları tercih etmelisiniz . Hız açısından bağlantının ne olduğu pek bir anlam ifade etmesede yukarıda dediğimiz gibi , uyum ve çakışmalar açısından USB bağlantılı ürünler tercih sebebi olmalıdır .
3 Çeşit yazıcı vardır;
1- Nokta Vuruşlu Yazıcılar: Baskı maliyeti düşük yazıcılar olduklarından bir dönem fazlaca rağbet gören bu yazıcılara iğneli yazıcı yada matris yazıcılarda denir . Yazıcı kafası bir adım motoru tarafından elektronik bir kayış kullanılarak hareket ettirilir . Bu şekilde yazıcı kafası yatay konumda istenilen şekilde hareket ettirilebilir . Dikey doğrultuda ise kağıt hareket ettirilerek çalışır . Daktiloya benzer bir şekilde mürekkepli şerit üzerinde nokta vuruşları yapılarak şekil kağıda dökülecek şekilde tanımlanır . Daktilodan diğer farkı ise hem sol hem sağ hareket edebilmesidir . Birim alandaki nokta yoğunluğu bu tür yazıcılardaki iğne sayısı ile alakalıdır , iğne sayısı arttıkça baskı kalitesi artacaktır . Bu yazıcılarda normalde kullanılan yan tarafları delikli sürekli form kağıtlarının haricinde diğer kağıtlarda kullanılabilir .
Nokta vuruşlu yazıcıların dezavantajları şunlardır , Baskı kalitesi diğer yazıcılara oranla çok kötüdür , gürültülü çalışmaları da bu yazıcıların tercih edilmeme nedenlerinden olabiliyor . Çıktı alındıktan sonra karakterlerin yan yana gelen noktalardan oluştuğunu hemen fark edebilirsiniz . Yeni nesil nokta vuruşlu yazıcılarda baskı kalitesini arttırmak için near letter qality diye adlandırılan baskı kalitesi sunulmuştur , bu özellik her satırın yazma işlemi iki kez yapılır , ilk yazma işleminden sonra ikinci yazma işleminde yazma kafası biraz kaydırılarak var olan nokta boşlukları doldurulmaya çalışılır . Bu yazıcıların sınırlı renk seçenekleri olmasıda dezavantajdır diyebiliriz .
2- Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar: En çok kullanılan yazıcı çeşitidir , 1 milimetrenin 20'de biri kadar küçük nozüllerden kağıda direk olarak mürekkep püskürtme ilkesine göre çalışır , Yazıcı kafası kağıda değmeden mürekkep püskürterek çalışır , bu yazıcılarda şerit kullanılmaz . Yazıcı kafası bir adım motoru ile sağa sola hareket ederken kağıtta merdaneler yardımı ile sağa sola doğru hareket ettirirlir . Mürekkebi yazıcı kafasından kağıda püskürtmek için iki yöntem kullanılır .
Mürekkebi hemencecik ısıtan bir ısıtıcı ile mürekkebin bir kısmı buharlaştırılır ve bu gaz kabarcıkları diğer mürekkebi kağıda doğru iterek püskürtülmesi buna Isıl Kabarcık püskürtme yöntemide denilir ve Mürekkebi püskürtmek için püskürtücü ağzı daraltarak püskürtülme Pieozo elektrik yöntemidir .
Lazer ve mürekkep püskürtmeli yazıcılar , dakikada basabildikleri sayfa sayısı ile hızlarını gösterirler .
Bu yazıcıların avantajları ve dezavantajları , Bu yazıcıların en önemli avantajlarından biri sessiz çalışmasıdır . Renkli çıktılarda çok iyi olması bu yazıcıların tercih sebepleri arasındadır .
bu yazıcıların dezavantajlardan biri çok yavaş çalışmalarıdır . Bu yazıcıların ilk alırkenki maliyeti düşük olsada çok fazla çıktı alan kullanıcılara daha sonra çıkardığı maliyet gerçekten sinir bozucudur . Yani tasarrufu elden bırakmayalım diye alınan bu yazıcılar bir süre sonra ek masraf çıkaracaktır . Bu yazıcılarda her türlü kağıdı kullanma lüksünüz yoktur . Bu yazıcılarda kaliteli baskı almak için özel kaplamalı bir kağıt kullanmanız gerekiyor . Bu kağıtların da pahalı olduklarını unutmamalıyız .
3- Lazer yazıcılar: Bundan birkaç yıl öncesine kadar büyük işyerlerinde ve profesyonel kullanıcılar tarafından kullanılan bu yazıcılar maliyetinin düşmesi ile evlerde de sıklıkla kullanılmaya başlandı . Bu yazıcılarda kullanılan baskı yöntemi vuruşsuzdur , yani bildiğimiz fotokopi makinaları ile aynı mantıkta çalışırlar . Bu yazıcılar sayfaları satır satır değil de sayfa sayfa yazarlar , bundan dolayı tüm sayfayı hafızasına alabileceği kadar büyük bir belleğe ihtiyacı vardır . Öncelikle ROM yazdırılacak sayfanın bir benzerini oluşturur , lazer ışını darbeleri ile lazer ışını bir aynadan yansıyarak ışığa duyarlı dönen silindir üzerine düşürülür . Lazer ışını silindiri tarayarak basılı alanları elektriksel olarak nötr hale getirir . Negatif yüklenmiş toner tozu nötr alanlara yapışır , negatif yüklü alanlara yapışmaz . Merdanenin sıcaklığı karakteri oluşturan noktaların kağıda geçmesini sağlar .
Kağıt ve baskı maliyeti düşüktür . İlk başta pahalı diye düşünüp verdiğiniz paranın daha sonraları fazlası ile size fayda olarak döndüğünü göreceksiniz . Çok fazla ve hızlı bir şekilde çıktı almak isteyen kullanıcılar için birebirdir diyebiliriz .
Eğer lazer yazıcılardan yüksek kalitede grafik uygulamaları çıkarmak istiyorsanız pek işe yaramayacaktır , çünkü satır satır değilde sayfanın tamamını hafızasına kaydettiği için laser yazıcının hafızası bazı grafik uygulamalar için yeterli gelmeyecektir . Yani yazıcının işletim sistemi belli bir miktar belleğe ihtiyaç duyacaktır .
Sitemizde yer alan tüm içerikler internet ortamından toplanmış ve derlenmiştir. Yer alan bilginin doğruluğu garanti edilmemektedir. Yanlış bilgi için tarafımıza sorumluluk yüklenemez. Yanlış bilginin doğuracağı etkenlerden sitemiz ve yöneticileri sorumlu tutulamaz.