ANSİKLOPEDİM.com
Dhcp Server
DHCP SERVER KURULUMU VE KONFIGURASYONU
DHCP servisinin kurulmasi için statik IP"si olan ve bir NT Server makine üzerine Control Panel içindeki Network Objesi altindan Services tabindan Add . . Buttonuna basarak yeni bir servis olarak DHCP Servisini ekleriz . Ve makine restart edilir . DHCP Servisi kurulmus olur daha sonra konfigurasyonuna geçelim . Istemcilere verecegimiz IP adres havuzunu tanimlamaliyiz . Daha sonra istemcilerin kullanacagi subnet mask degerini girmemiz gerekir . Ama bazi durumlarda server gibi kullanilan makinelerin kendine ozgu IP degerleri olabilecegi için onlarin adreslerini statik olarak vermek ve IP havuzundan çikarmamiz gerekir . Bazi makinelerinde hep ayni IP"yi almalarini istersek kendilerine ozgu IP degerlerini rezerve ederiz . DHPC server servisini konfigure etmek için Administrator Tools menüsü altinda DHPC Manager menusu kullanilir .
DHCP sunucu hizmetinin konfigurasyonu için ilk olarak bir scope tanimlanir . Scope DHCP"nin degitacagi IP degerlerinin araligidir . Eger ag birbirlerine router dedigimiz yönlendiricilerle birbirine bagliysa bu durumda scope sayisi birden fazla olabilir .
Simdi artik DHCP konfigurasyonuna geçebiliriz . Ilk olarak Administrator Tools arltindan DHCP Manager çalistirilir . Local Machine üzerine tiklanarak Scope menusunden Create diyerek yeni bir scope olusturalim . Daha sonra Start Adress olarak istemcilere verecegimiz IP"lerin ilk degerini ve End Adress kisminda verilecek son IP degerinin yazalim . Subnet mask için ag üzerinde kullandigimiz subnet mask degeri girilir . Excluded Adresses kisminda , verdigimiz IP araligi içindeki bir grup IP degerini çikarmak için kullanilir . ( Bu degerler statik olarak kullanildigi için bunlari hariç tutmamiz gerekir ) Lease Durationda ise client"a verilen IP degerinin ne kadar sonra geri alinacagi degeri girilir . Bu degeri çok degisen IP degerlerine göre 3-5 gün arasinda vermek uygun olur . Name kisminda scope"un ismi Comment "te ise ilgili yorum bulunur .
Bu degerleri girdikten sonra OK "e basildiktan sonra sonra bu scope"u aktif edip edilmeyecegi sorulur . Buna Yes dersek scope aktif hale gelmis olur . Manager "da aktif olan scopelar yaninda sari lambayla ifade edilir . Aktif olmayanlarin yaninda lamba bulunmaz .
Scope tanimlandiktan sonra IP ve subnet maske bilgilerini direk olarak clientlara yollamis olduk bundan sonra diger bilgileri yani default gateway , WINS ve DNS server IP Bilgilerinide DHCP tarafindan yollayabiliriz . Bunun için DHCP Manager"dan DHCP Option"I seçiyoruz . Burada yapilan konfigurasyonlar bütün scopelari yada seçili bir scope"u etkileyebilir . DHCP üzerinden bir scope seçildikten sonra DHCP Options menüsünden Global veya Scope seçilir . Burada Unused Options kisminda daha önce tanimlamadiginiz ve tanimlaya bileceginiz degerlerin listesidir . Bunlardan en çok kullanilanlari asagida verilmistir .
003
Router
Router"ın adresi yani default gateway değeri
006
DNS Servers
DNS Server adresi girişi
044
WINS/NBNS
WINS Sunucunun adresi
046
WINS/NBT node type
NETBIOS isim çözümlemesinin tipi girilir .
047
NetBIOS Scope ID
NetBIOS Scope ID"si tanımlanır .
Kategori: Bilgisayar | Etiket: DHCP Server Kurulumu ve Konfigurasyonu
vuhuv.com.tr
Önemli Uyarı
Sitemizde yer alan tüm içerikler internet ortamından toplanmış ve derlenmiştir. Yer alan bilginin doğruluğu garanti edilmemektedir. Yanlış bilgi için tarafımıza sorumluluk yüklenemez. Yanlış bilginin doğuracağı etkenlerden sitemiz ve yöneticileri sorumlu tutulamaz.