DNS host isimleri ile IP adresleri arasında eşleştirmeler yapan dağıtılmış bir databasetir . DNS server verilen bir makina adının IP adresini çözerek makinaların Internet üzerinde host ismleri ile haberleşmelerine olanak tanır . Bu ayrık database sistemi Internetin başarısında büyük bir rol oynar . Internet üzerinde makina isimlerinin dağıtılması bir makina üzerine gelebilecek fazla yükü alır . Tek bir kişinin veya kurumun Internet isimlerini Internetin büyüme hızına paralel olarak tutabilmesi imkansızdır . Internet komitesi bu sorunu Domain Naming Systemi ( DNS ) kurarak çözmektedir . Domain isimleri genellikle şu formatta gösterilir:
- help . com . tr
- paknet . help . com . tr
Burada paknet host ismini ( makina ismini ) göstermektedir . Bu Domainin ismi ise help . com . tr dir . Com son eki bu domainin bir ozel sirkete ait olduğunu tr ise Türkiyede olduğunu göstermektedir . Biz burada belli başlı Domainlere örnek vereceğiz .
- COM Ticari kurum
- EDU Eğitimenstitüleri , Üniversiteler , okullar v . b .
- MIL Askeri
- GOV Hükümete ait
- NET Ag sağlayıcıları
- ORG Kurumlar
- ARPA ARPANET Şimdi tarihte , ama hala ters adress mappinginde kullanılmaktadir .
- INT Uluslararası kurumlar
- US U . S . A .
- CA Kanada
- UK İngiltere
- TR Turkiye
Windows NT server bizim makinamizın Domain Name Server hizmeti vermesine olanak tanımaktadır . Bunun için öncelikle Networkten DNS Server Servisinin eklenmesi gerekmektedir . Şimdi konumuza DNS server Servisinin makinamızda nasıl tanımlanacağı ve tanımlanan bu Servis üzerinde Domainimize bağlı hostnamelerinin nasıl tanımlanacağı konularına biraz değinelim .
DNS server servisini yüklemeden önce makinamız üzerinde TCP/IP protokolünün yüklenmiş olduğuna dikkat edelim . Ve Windows NT 4 . 0 Server CD sini el altında bir yerlerde bulunduralım .
DNS Servisini yüklemek için Start-> Settings-> Control Panel-> Network penceresini açalım . Buradan Services Tabına tıklayalım ve oradan ADD butonunu seçelim . Microsoft DNS Server Servisini yükleyelim . Bu servisi yükledikten sonra makinamızı yeniden başlatalım .
Daha sonra Start-> Programss-> Administartive Tools -> DNS Menager' dan DNS Menager programını çalıştıralım .
Bu programı çalıştırdıktan sonra sırası ile önce yeni bir server tanımlayacağız daha sonra bu server üzerinde yeni bir zone ve bunun üzerindede host namelerini tanimlayacağız .
Yeni Server tanımlamak için menude DNS altında New Server seçeneğini seçtik . Buradan gelen pencereye Serverın IP numarasını girdik . OK ile devam ettik . Burada Server ile bağlantı kurmaya çalışmaktadır . Eğer IP'si verilen makina açık değilse tanımlama yapılamaz .
Yeni bir bölge yaratmak için Server üzerine tıklayıp Menüden DNS seçeneği altından New Zone seçiyoruz . Bölegenin tipini Primary olarak belirliyoruz ve NEXT butonuna basarak ilerliyoruz . Burada Zone Name olarak Domain ismimizi giriyoruz . Burada örneğimizde paknet . help . com . tr domain ismini girdik ve bu Zonun kayit edileceği dosyayı Zone File: bölümünde paknet . dns olarak belirttik . FINISH butonu ile Domain bölgemizi yarattık . Benzer adımlari kullanarak ters adres mappingini yarattık . Ters adres mapinginde Zone Name: yerine 30 . 174 . 212 . in-addr . arpa şeklinde bu örnek için ters adres kayıdını yarattik . Şimdi tanımladığımiz server üzerindeki zone da bir hostname tanımlayalım . Bunun için paknet . help . com . tr uzerini tıklayıp Menuden DNS altından New Host seçeneğini seçebiliriz . Bu bizim makinamızın Internet üzerinde tanımlı olacak hostname olacaktır . Burada makinamıza Host Name : olarak paknet ve Host IP olarak 212 . 174 . 30 . 71 değerlerini verdik . Bu makinamızın Internet üzerindeki adı olacaktır .
Canonical Name:
Bu yeni server üzerinde çalışan servislerimiz için ( www , ftp , mail ) için Canonical Record'larımızı yaratıyoruz . Bunları yaratmamızdaki amaç Internet üzerindeki herhangi bir kullanıcı bizim makinamizin hostnameini bulamayabilir . Ama o makina üzerinde bu servislerden birisini çalıştığını biliyor ise Canonical Name olarak yarattığımız bu isimler sayesinde server üzerinde açık olan bu servislere ulaşabilir .
Yarattığımız paknet . help . com . tr bölgesini seçip Menuden DNS New Record seçeneğini seçtiğimiz zaman karşımıza gelen New resource Record bölgesinden serverımız üzerinde çalışacak servisler için Canonical Name tanımlamalarını yapabiliriz . Burada Record Type alanında CNAME Record seçiyoruz ·
Alias Domain alanına makinamizın bulunduğu domain ismini giriyoruz . Buradaki örneğimizde paknet . help . com . tr Alias Name alanına kullanacağımız canonical ismi giriyoruz . Buradaki örneğimizde ftp olarak girdik . ·
For Host Name alanına makinamızın hostname ile belirtilen adını giriyoruz yine buradaki örneğimizde paknet . help . com . tr olarak girdik . Benzer sekilde makinamız üzerinde çalışan www ve mail servisleri içinde canonical isimler yaratabiliriz .
Mail Exchange Record:
MX Record verilen bir domain veya host için mail işleme ve forwarding işlerini yapmak amacıyla yaratılır . Bunu yapmak için DNS menüsunden New Record seçeriz . Bu kez record Tipini Record Type seçeneğini MX Record olarak işaretlediğimizde bizden şu alanları doldurmamızı isteyecektir .
- For Domain mailleri işleyecek mail exchangeri için domain veya host adresini girebiliriz . Buradaki örneğimizde paknet . help . com . tr olarak girdik .
- Mail Exchange Server DNS Name bu alan mail exchange serverin FDQN ismini giriyoruz . Buradaki örneğimizde bu değer paknet . help . com . tr olarak girilmiştir .
- Preference Number bu alana 0 ila 65535 arasında bir integer değer girebiliriz . Girilen Preference numarası nekadar küçük ise bu server daha öncelikli olarak tercih edilecektir . Burada bu server bizim ana mail serverımız olduğu için 0 değerini girdik .